Minne suomalaiset matkustivat koronavuonna 2020? Tästä yhä useampi haaveilee

Tässä ovat koronavuoden suosituimmat matkakohteet 6:34
Mitkä olivat koronavuoden 2020 suosituimmat matkakohteet?

Tilastokeskus on koonnut vuoden 2020 matkailutilastoja ja trendejä.

Tilastokeskuksen matkailuun liittyviin kyselytutkimuksiin vuonna 2020 vastasi 15 000 suomalaista. Koronavuoden rajoitukset näkyivät menneen vuoden tilastoissa.

– Ulkomaille ei oikein voinut matkustaa, eli ulkomaanmatkoja tehtiin vain noin neljäsosa siitä, mitä yleensä, Tilastokeskuksen yliaktuaari Ossi Nurmi kertoo Uutisaamun haastattelussa.

Koska ulkomaille ei voinut matkustaa, kotimaan matkailu on korostunut vastauksissa.

– Siinä on nähty iso muutos, Nurmi kommentoi.

Todellisuudessa kotimaanmatkailu ei ole määrällisesti kasvanut vaan se jopa vähentyi menneenä vuotena. Tilastollisesti suosion kasvu kuitenkin selittyy sillä, että vaikka suomalaiset ovat määrällisesti matkustaneet kotimaassa vähemmän, on yksittäisten matkojen kestot ovat olleet pidempiä, jolloin yöpymiset ovat kasvaneet.

– Ne suuntautuvat ehkä omille mökeille, vuokramökeille, luontokohteisiin ja vähän syrjäisempiin kohteisiin, Nurmi kertoo.

Vapaa-ajan asunnon hankinta kiinnostaa kahdeksaa prosenttia

Koronavuoden aikana suomalaiset ovat matkustaneet pois kaupungeista. Lisäksi pääkaupunkiseudulla asuvat ovat tehneet noin puolet enemmän kotimaanmatkailua koronavuoden aikana.

Erityisesti hotelliala on kärsinyt koronavuoden rajoitusten takia, kun ulkomaalaiset matkustajat eivät ole päässeet Suomeen matkustamaan.

–  Edes kotimainen matkailu ei ole kompensoinut sitä, Nurmi kertoo.

Sen sijaan vuokramökkien tilastoissa kasvua on näkynyt. Myös aiempaa useampi haaveilee ja suunnittelee oman vapaa-ajan asunnon hankintaa lähitulevaisuudessa. Kuluttajien luottamustilastoissa jopa kahdeksan prosenttia haluaa hankkia vapaa-ajan asunnon seuraavan kuuden kuukauden aikana. Määrä on normaalisti lähempänä neljää prosenttia, eli mökistä haaveilevien suomalaisten määrä on kasvanut jopa puolella.

Katso yllä olevalta videolta, missä suomalaiset yleensä mieluiten matkustavat ja mitkä kohteet Suomessa kasvattivat suosiotaan vuonna 2020!

Lue myös:

    Uusimmat