Automatkalla lemmikin kanssa? Onnettomuustilanteessa karvaturrista voi tulla tuhonkylväjä, ellei kuljetuksesta huolehdita oikein: "20 kiloa painava lemmikki iskeytyy penkkiin 40-kertaisella voimalla"

Lemmikkieläimen mukaan ottaminen automatkalle vaatii aina hieman suunnittelua, jotta karvaturrin lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuus on taattu.

Liikennevirasto muistuttaa tiedotteessaan näin lomakauden alla, mitä asioita lemmikin kanssa matkustavan kannattaa ottaa huomioon.

– Eläinsuojelulaki kieltää eläinten, myös koirien, kuljettamisen umpinaisessa takakontissa. Lemmikin voinnista on myös varmistuttava säännöllisesti kuljetuksen aikana, eli kuljettajan on huolehdittava auton lämpötilasta, veden tarpeesta ja tauotuksista, kertoo Tuula Taskinen Liikenneturvasta.

Huomio kuljetusvälineeseen

Kovavauhtisen onnettomuuden tapahtuessa tärkeään rooliin nousee eläimen kuljetusväline, sillä kevythäkki tai muovihäkki ei suojaa lemmikkiä eikä muita autossa matkustavia välttämättä tarpeeksi hyvin.

Kuljetusvälineen on oltava riittävän tilava, eläimelle turvallinen ja sen tulee estää eläintä karkaamasta. Koiralle paras tapa matkustaa on joko takapenkille kiinnitetty laadukas turvavyövaljas tai jykevä häkki, jonka senkin olisi oltava kiinni auton rakenteissa, Liikenneturvan tiedotteessa kerrotaan.

– Keskikokoinen tai suuri koira voi tärähtää äkkipysähdyksessä vaikkapa kuljettajan istuimeen rajulla voimalla. 50 kilometrin tuntinopeudella kuljettaessa 20 kiloa painava lemmikki iskeytyy silloin penkkiin noin 40-kertaisella voimalla, joka vastaa jopa 800 kilon painoista osumaa. Nopeuden lisääntyessä luku kasvaa entisestään.

Tarkkana tauoilla

Taukojen aikana lemmikin jättämistä autoon kannattaa puntaroida kahdesti. Joko autoon on järjestettävä luotettava ilmastointi tai sitten lemmikki on otettava mukaan.

– Ikkunoiden raolleen jättäminen ei ole riittävä menettelytapa, sillä lämpötila nousee siitä huolimatta nopeasti auton sisällä. Jos havaitset autossa lämmön vuoksi kärsivän lemmikin, niin pyri selvittämään auton omistaja kyselemällä ihmisiltä tai pyytämällä infopisteeltä kuulutusta. Auton rekisterinumero, päivämäärä ja kellonaika on hyvä kirjata ylös, ohjeistaa Taskinen.

Jos omistajaa ei tavoiteta, on tarpeen vaatiessa soitettava hätäkeskukseen tai ryhdyttävä itse pelastustoimiin, jos tilanne vaikuttaa vakavalta.

– Jos lemmikin joutuu jättämään autoon, joka on ilmastoitu tai muuten luotettavasti viilennetty, niin ajoneuvoon tulee jättää selkeästi näkyville tieto asiasta esimerkiksi kiinnittämällä lappu ikkunaan. Äärimmäisessä hätätapauksessa kaikki ovat oikeutettuja pelastamaan ihmisen tai eläimen, päättää Taskinen.

Lue myös:

    Uusimmat