Mainos

Lemmenjoki-kohussa ryvettynyt Karjalan lennoston ex-komentaja siirtyy reserviin – "Virheitä on tullut tehtyä"

2:46
Video: Puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi Lemmenjoki-kohua Asian ytimessä Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Karjalan lennoston ex-komentaja Markus Päiviö on siirtynyt eilen reserviin oikeusprosessin ja sen aiheuttaman julkisuusmylläkän seurauksena, hänen asianajajansa Pentti Laiho kertoi Helsingin hovioikeudessa ennen istunnon alkua.

– Päämieheni on nyt tyytyväinen, että vihdoin on saatu tähän vaiheeseen tämä prosessi. Se on ollut hänelle pitkä ja vaikea. Sen hän myöntää, että virheitä on tullut tehtyä ja hän kantaa niistä täyden vastuun.

Laihon mukaan Päiviön noin 30 vuotta kestänyt ura upseerina ja lentäjänä päättyi vappupäivänä. Hän on toiminut viimeksi erityistehtävässä pääesikunnassa. Päiviö ei itse halunnut kommentoida syytteitään medialle, joka oli häntä runsaslukuisena vastassa hovioikeuden aulassa.

Epäillään sättineen alaisiaan ja vieraita

Päiviön syytteitä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta aletaan käsitellä tänään Helsingin hovioikeudessa.

Syytteet koskevat Karjalan lennoston isännöimiä vapaaehtoisia harjoituksia Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella syksyllä 2017. Päiviön epäillään muun muassa sättineen alaisiaan ja vieraita harjoituksessa.

Päiviö kiistää rikokset asianajajansa mukaan pääosin. Laiho kertoi tiistaina STT:lle, ettei voi toistaiseksi kommentoida asiaa enempää tai eritellä sitä, mitä Päiviö myöntää ja mitä ei.

Oikeutta käydään ensimmäisenä asteena hovioikeudessa syytetyn sotilasarvon takia.

Myös ministeriö puuttui tapaukseen

Lemmenjoen tapahtumista noussut poru sai myös puolustusministeriön reagoimaan tapahtumiin tammikuussa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) totesi, että harjoituksessa oli kyse enemmänkin sidosryhmätilaisuudesta ja että puurot ja vellit eivät saa mennä sekaisin.

– Ryhdymme toimenpiteisiin, että vapaaehtoiset harjoitukset vastaavat laissa niille määriteltyä tarkoitusta, Niinistö sanoi tuolloin STT:lle.

Harjoitukseen osallistui Päiviön lisäksi 20 vierasta. Savon Sanomat on kertonut aiemmin, että Päiviö olisi muun muassa antanut taakse poistu -komennon jääkylmän joen rannassa ja että simputusta tai epäasiallista käytöstä olisi jatkunut kaksi vuorokautta.

Myös toinen komentaja syytteessä

Epäiltyjen rikosten uhreja on kaikkiaan 12. Asianomistajat ovat pääosin Puolustusvoimien henkilökuntaa. Kunnianloukkausrikoksessa asianomistajana on Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi.

Syytteessä palvelusrikoksesta on myös Päiviön tuolloinen esimies Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen, jonka epäillään viivytelleen alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Hänen syytettään aletaan käsitellä maanantaina. Eskelisen virkasuhde loppui maaliskuun lopussa, jolloin hänen tilalleen nousi kenraalimajuri Pasi Jokinen.

Eskelinen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

KRP tutkii Puolustusvoimain komentajan toimia

Ministeriön Pääesikunnalta pyytämän selvityksen mukaan Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg päätti itse käynnistää rikostutkinnan Ilmavoimien komentajan toiminnasta.

Lindbergin on kerrottu kuitenkin saaneen tietoa Lemmenjoen tapahtumista kuukausia ennen kuin esitutkinta hänen alaistensa toimista alkoi.

Valtakunnansyyttäjänvirasto pyysi tammikuussa keskusrikospoliisia aloittamaan esiselvityksen Lindbergin toimista Lemmenjoen tapaukseen liittyen. Tämän tarkoitus on selvittää alustavasti, onko Lindbergillä ollut velvollisuus ryhtyä joihinkin kurinpitotoimenpiteisiin ylempänä kurinpitoesimiehenä ja onko hän ryhtynyt siihen kaikkeen, mitä häneltä voidaan vaatia. Esiselvitys ei ole esitutkinta, eikä Lindbergiä ainakaan toistaiseksi epäillä rikoksesta.

Esiselvitys alkaa olla keskusrikospoliisin rikostarkastaja Janne Järvisen mukaan jo loppuvaiheessa.

– Olemme tehneet useita alustavia kirjallisia puhutteluja, jotka ovat käytännössä kuulustelumuotoisia. Sitten juttu menee Valtakunnansyyttäjänvirastoon, jossa päätetään jatkotoimenpiteistä.

Syyttäjä Sampsa Hakala kertoo, että arvio pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti.

–  Kun saan aineiston käyttöön niin arvioidaan, että onko esiselvitys tarpeellisessa laajuudessa tehty. Se arvioidaan yhdessä KRP:n kanssa. Sen jälkeen ratkaistaan, aloitetaanko esitutkinta vai ei.

Lindbergin on määrä siirtyä reserviin elokuussa, kun hän jää eläkkeelle. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja