Mainos

Lehvosen perhe rajun vatsataudin kourissa, kuten moni muukin Nousiaisissa – "Vesijohtovesi oli harmaan sameaa, kuin lonkeroa"

Nousiaisissa asuva Maritta Lehvonen kertoo, että lukuisissa perheissä, mukaan lukien hänen omassaan, suurin osa tai kaikki perheenjäsenet ovat tällä hetkellä vatsataudissa.

Lehvonen itse sairastui torstain vastaisena yönä ja suurin osa hänen nelihenkisestä perheestään sen jälkeen.

–  Viime viikolla huomasin, että vesijohtovesi oli harmaan sameaa kuin lonkeroa, vettä piti oikein juoksuttaa, Lehvonen kertoo STT:lle.

Yli kolme vuorokautta myöhemmin Lehvonen tuntee olonsa edelleen varsin heikoksi huolimatta siitä, ettei ole juonut hanavettä keittämättömänä perjantain jälkeen.

–  Paikallisissa keskusteluryhmissä on paljon perheitä, joissa terveet aikuiset ovat sairastuneet ensin. Se herätti epäilyksiä, että kyse on nyt jostakin muustakin kuin tavallisesta vatsatautiepidemiasta, Lehvonen kertoo.

Varsinais-Suomen Nousiaisissa riehuva vatsatautiepidemia huolestuttaa sosiaalisessa mediassa keskustelevia paikallisia. Oireiden syynä on mitä todennäköisimmin ainakin osittain saastunut vesijohtovesi.

Kunnan saastuneesta juomavedestä annettiin yleinen vaaratiedote tänään. Asukkaita kehotetaan keittämään ruoka- ja juomavesi toistaiseksi.

Nousiaisten kunta tiedotti aiemmin tänään, että eilen yksityistaloudesta otetusta vesinäytteestä on tehty saastumiseen viittaava bakteerilöydös.

Nousiaisten ympäristöterveydenhuollon johtaja Kaisa Nivola kertoi STT:lle kunnan epäilevän, että putkistoon olisi päässyt pieni määrä jokivettä vesijohdon vuodon korjauksessa kuluneen viikon alussa.

Sairastuneiden määrästä ei ole vielä varmaa tietoa

Nousiaisten terveyskeskukseen on ottanut yhteyttä noin 3–5 vatsatautioireista päivässä, kertoi Turun Sanomat eilen.

Lehvosen mielestä luku ei kerro totuutta sairastuneiden todellisesta määrästä.

–  Facebookissa, jossa olen suurimman paikallisen ryhmän ylläpitäjä, kymmenet ihmiset kertovat sairastuneensa.

–  Eihän se, kuinka moni päätyy soittamaan oireistaan terveyskeskukseen kerro siitä, kuinka moni ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon, hoitaa itseään kotona tai hakeutuu hoitoon yksityisesti.

Vatsatautiin sairastuneet paikalliset listaavat keskusteluryhmissä oireiksi huonovointisuuden, oksentelun, ripulin ja kuumeen.

Lehvonen toivoo saavansa Nousiaisten kunnalta tarkempia tietoja, onko vatsatautiepidemian aiheuttanut nyt ainoastaan saastunut vesi vai myös virusperäinen epidemia.

–  Toivoisin myös tietoa, leviääkö saastuneesta vedestä johtuva vatsatauti muihin kosketustartuntana ja miten tulevalla viikolla oppilaitosten ja vanhainkodin vedenjakelu hoidetaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.