Lehti: Lisälasku uuden asunnon ostajalle?

Asunto-osakkeiden ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroa suunnitellaan korotettavaksi 0,4 prosentilla. Lue, mitä siitä saattaa seurata.

Lemminkäisen asiakaslehti 100+ kirjoittaa, että varainsiirtoveroa suunnitellaan kohotettavaksi 1,6 prosentista kahteen. Korotus koskisi asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeita, ja erityisen merkittävää uudistuksessa olisi, että keskinäisten asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeisiin kohdistuva velkaosuus luettaisiin jatkossa mukaan varainsiirtoveron laskutusperusteisiin.

– Esimerkkinä voisi toimia 60 neliön Helsingissä sijaitseva uutuuskohde, jonka velaton myyntihinta on 260 000 euroa, ja osakkeiden myyntihinta puolestaan 70 000 euroa. Nykyisen lain mukaan varainsiirtovero menisi osakkeista ollen noin 1 100 euroa, mutta muutoksen jälkeen kohteena oliskin koko velaton myyntihinta. Tällöin summa lähes viisinkertaistuisi ollen 5 200 euroa, sanoo 100+:n haastettelema veroasiantuntija Markku Hakkarainen.

Varainsiirtoveron tuotto noussee 80 miljoonalla

On arvioitu, että uudistuksen myötä varainsiirtoverojen tuotto lisääntyisi vuositasolla jopa 80 miljoonalla eurolla. Julkisuudessa onkin arveltu, että verovähennykset voivat myös vaikuttaa asuntojen hintojen nousuun.

Hakkaraisen mukaan voimaan astuessaan laki voi vaikuttaa uusien asuntojen kysyntään, eikä uusi verotusmalli välttämättä houkuttele rakennuttajia aloittamaan uusien asuntojen rakentamista. Ongelmia saattaa tulla myös alueellisen eriarvoisuuden korostumisesta.

Varainsiirtoveron korotuksen on määrä astua voimaan ensi vuoden alusta.

MTV3 / Jokakoti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja