Mainos

Le Klint -valaisimet

Le Klint on yritys, joka on tehnyt käsityönä lampunvarjostimia vuodesta 1943. Kaikki alkoi isoisän P.V. Jensen Klintin suunnittelemasta varjostimesta, jonka hän tarvitsi suunnittelemaansa metalliseen lampunjalkaan. Klint oli insinööri, arkkitehti ja taidemaalari. Klintin pojat Kaare ja Tage jatkoivat isän viitoittamalla tiellä.

50-luvun puolivälissä luotuja malleja myydään yhä - ne ovat haluttuja moderneja klassikoita, jotka edelleen tehdään käsityönä. Materiaalina on muovi, joka on onnistuttu kääntämään, taivuttamaan ja suostuttelemaan mitä uskomattomimpiin muotoihin sulavasti pehmeästi tai jyrkästi. Varjostimien pinnalla leikkivät varjot antavat valaisimelle todellisen muodon lisäksi muitakin ulottuvuuksia. Keveät varjostimet sopivat monenlaisiin ympäristöihin. Harva uskoo, että kaunotar on saattanut täyttää jo reippaasti viisikymmentä.

Esimerkiksi malli 172 on 51-vuotias ja Poul Christiansenin käsialaa. Andreas Hansenin malli 157 taas täyttää tänä vuonna 52-vuotta. Olisi kiehtovaa päästä joskus näkemään, kuinka suhteellisen kovasta ja jäykästä muovista pystytään muovaamaan näitä nietoksien ja dyynien kaltaisia sulavia muotoja!

Jutun toimitti Hanna Sumari.

Kuvauksen valaisimet:
Formverk, Annankatu 5, Helsinki, www.formverk.fi

(T.i.l.a. 3.10.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.