Lauri Joona kruunattiin WRC3-luokan mestariksi – minuutin myöhästyminen kävi kilpakumppanille kalliiksi

Suomen Lauri Joona on WRC3-luokan mestari rallin MM-sarjassa. Asia ratkesi sunnuntaina Espanjassa, missä mestaruudesta taistelivat Joona ja Tshekin Jan Černý. Pelin henki oli selvä: voitolla mestariksi. Mikäli kumpikaan ei olisi voittanut, mestarin nimi olisi ollut Sami Pajari, joka ajoi Espanjassa luokkaa ylempänä.

Joona hävisi perjantain kostealla avauspätkällä Černýlle yli 16 sekuntia, mutta ajoi tämän jälkeen seitsemän peräkkäistä pohja-aikaa ja johti luokkaa lähes 20 sekunnilla päivän päätteeksi.

Lauantaiaamuna Joona liukasteli kovilla renkailla, ja kärkipaikka vaihtui, kun suomalaisen autosta rikkoutui vasen takavetoakseli. Iltapäivän erikoiskokeilla Joona oli vain niukasti Černýä nopeampi, mutta päätöspäivään suomalainen pääsi 7,5 sekunnin johtoasemassa, kun Černý myöhästyi päivän päättäneen yleisö-ek:n alla at-asemalta minuutilla ja sai 10 sekunnin aikasakon.

Tämä aikasakko siis maksoi Černýlle lopulta mestaruuden.

Viimeiselle ek:lle lähdettäessä Joonan johtomarginaali oli 9,5 sekuntia, ja kun Černý oli päätöspätkällä 0,5 sekuntia nopeampi, kärkikaksikon ero oli lopulta tasan yhdeksän sekuntia suomalaisen eduksi.

Joona vei täten mestaruuden 93 pisteellä. Pajari oli toinen 87 pisteellä ja Černý kolmas 86 pisteellä. WRC3-luokassa loppupisteisiin lasketaan neljä parasta kilpailua viidestä. Kauden päättävässä Japanin MM-rallissa ei ole mukana WRC3-kuljettajia.

Jo aiemmin viikonloppuna varmistui, että Pajarille nuottia lukeva Enni Mälkönen on WRC3-luokan karttureiden mestari. Mälkösen mestaruuden mahdollisti se, että muut kärkikuljettajat ovat vaihtaneet kauden aikana karttureita.