Laura pudotti hurjat 30 kiloa vain parissa vuodessa – paljastaa nyt salaisuutensa: "Söin ihan perusruokaa..."

0:14

Jämsäläinen Laura Peltonen, 25, onnistui pudottamaan ensin 20 kiloa puolessatoista vuodessa ja sitten samassa ajassa vielä toiset 10 kiloa. Muodonmuutos onnistui, kun Laura vaihtoi soppadieetit kunnon ruokaan ja alkoi lisätä arkeensa mielekästä liikuntaa.

Kesällä 2015 Laura Peltonen tajusi, että kivat kesävaatteet olivat pikkuhiljaa vaihtuneet löysiin collagehousuihin ja huppareihin. Lauralla ei ollut hyvä olla.

– Olin alkanut tehdä myyntityötä, joka sisälsi todella paljon ajamista ympäri Keski-Suomea. Työpäivät olivat pahimmillaan 10–11 tuntia. Silloin kaupasta tuli aina ostettua jotakin helppoa ruokaa eikä sitä tullut ajateltua, Laura kertoo MTV Lifestylelle.

Ennen kassoja sijaitsevat pienet herkkutiskit olivat Lauran heikko kohta: ostosreissuilla mukaan tarttui aika usein suklaapatukoita. Herkkujen syönti saattoi lipsahtaa täysin käsistä.

Lihominen tapahtui kahden vuoden aikana täysin huomaamatta. Pahimmillaan nuori nainen painoi 106 kiloa.

– Sitä ei tiedostanut ennen kuin vasta kahden vuoden jälkeen totuus iski vasten kasvoja, kun katsoin peilistä itseäni, Laura sanoo.

– Päätin, että tälle on vain yksinkertaisesti tehtävä jotakin.

Pikadieetit toivat takapakkia

Kun päätös painonpudottamisesta oli tehty, Laura alkoi kokeilla netistä löytämiään soppa- ja muita pikadietteejä – tuloksetta. Raju yhtäkkinen ruokailun vähentäminen ei kuitenkaan tuonut haluttuja muutoksia, vaan toi pikemminkin takapakkia.

– Jatkuvassa nälässä ja väsymyksessä sitä antaa itselleen jossain vaiheessa periksi, että en halua olla näin nälissäni ja väsynyt, pakko syödä, Laura selittää.

Painonpudotus lähti paremmin käyntiin syömällä terveellisesti ja muodostamalla elämään rutiineja.

– Sanotaanko, että söin ihan perusruokaa pikkaisen alemmilla rasvaprosenteilla.

"Aluksi oli hirveä nälkä"

Laura aloitti Jutta Gustafsbergin kuuden viikon superdieetin. Aamulla lautaselle tuli esimerkiksi kaurapuuroa tai kananmunia, lounaalla ja päivällisellä kanaa ja kalaa. Ruokavalio piti sisällään myös hiilihydraatteja, määrä oli suhteutettu liikunnan määrään.

Vaikka Laura joutuikin tekemään jonkin verran uhrauksia pysyäkseen ruokavaliossaan, hän kertoo, ettei muutos ollut liian vaikea. Hän oli pikemminkin niin kiinnostunut ja innostunut muutoksesta ja kaikesta uudesta. Motivaatio oli kohdillaan.

– Kun sain inspiraation, minähän otin kylmälaukun mukaan autoon ja kävin kaupoissa lämmittelemässä ruokia, Laura naurahtaa.

Ruokavalioon tottuminen tosin vei hiukan aikaa.

– Aluksi oli hirveä nälkä ja tuntui, ettei energia riitä mihinkään. Mutta sitten kun elimistön totutti siihen, se lähti paremmin luistamaan liikunnan kanssa.

Lenkille jo aamukuudelta

Liikunnan harrastaminen oli jäänyt autoilevalla naisella myös vähäiselle, sillä pitkät työpäivät eivät jättäneet siihen aikaa. Laura päättikin aloittaa lenkkeilyn aamulla ennen töitä. Juoksemaan hän suuntasi joka päivä kello 6–7 aikaan, myös vapaapäivinä.

Aamulenkkeilyn rinnalle tuli myöhemmin kuntosali.

– Järjestin itselleni yksinkertaisesti aikaa, että voin tehdä mieluisaa liikkumista. Väärää liikuntatapaahan ei ole, kaikki liikunta on tervetullutta.

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana ei ehtinyt vielä tapahtua suurempia muutoksia, mutta sitten paino alkoi pudota. Kolmen vuoden aikana Laura pudotti yhteensä 30 kiloa, suurimman osan ensimmäisen puolentoista vuoden aikana.

38055922_10217820643287154_7882347723645517824_n
Laura ennen ja jälkeen painonpudotuksen. Salitreeni on jäänyt vähemmälle näin kesällä, kun liikuttua tulee enemmän ulkona.

Perhe ja ystävät tukena

Takapakkia ei tullut siksi, että Laura oli itselleen armollinen.

– Takapakit jätin siinä vaiheessa, kun jätin aikatavoitteet ja pikadieetit taakseni. Siinä niitä tuli jatkuvasti, kun ei ollut säännöllistä rytmiä ja ruokailut olivat mitä olivat, Laura selittää.

Myös ystävien ja perheen tuki auttoi jaksamaan koko matkan. Lauran ystävät muun muassa lähettivät vanhoja kuvia naiselle konkretisoidakseen, kuinka suuri muutos oli jo tapahtunut.

– Se yllätti eniten, miten kaikki muut huomasivat laihtumisen paitsi minä. Näet itsesi peilistä monta kertaa päivässä joka päivä, niin vasta kun katsoi ennen ja jälkeen -kuvia ja mitä kaverit ovat lähettäneet, tajusi, kuinka paljon on muuttunut. Siitä tuli todella hyvä mieli itselle, Laura sano.

Arki muuttui mielekkääksi

Nyt Lauran elämä muodostuu mielekkäistä rutiineista ja katse tulevaan on aiempaa kirkkaampi onnistumiskokemuksen myötä.

– Nyt arki on sellaista, että siihen kuuluu paljon liikkumista ja ruokailun miettimiseen ei tarvitse käyttää aikaa, kun tietää mitä syödä. Silloinhan ihmiset monesti valitsevat sen helpoimman vaihtoehdon, kun pitää käyttää vaivaa sen miettimiseen, mitä ostaa kaupasta ja mitä tekee ruoaksi.

Herkuteltuakin tulee välillä, varsinkin kesäloman aikana, mutta arjessa Laura pyrkii noudattamaan erityisesti yhtä ohjetta.

– Kun saan kunnon, lämpimän ruoan eteeni ja jos sen jälkeen tekee vielä mieli, sitten voi ottaa herkkuja. Kikka on siinä, ettei sitten enää tee mieli herkkuja. Se on vain mielihalu. Kun antaa itselleen periksi kerran, silloin tulee annettua toistekin.


"Salaisuus on liikkuminen ja ruoka"

Laura kehottaa myös muita painonsa kanssa kamppailevia olemaan kärsivällisiä ja antamaan itselleen aikaa painoa pudottaessa. Halun onnistua pitää lähteä itsestä eikä olla vain hetken mielijohde.

– On hyvä muistaa, että kaikilla meillä on omat taustat ja lähtökohdat, mutta kenenkään aloittaminen tai painon pudottaminen ei tule helpolla.

– Tämä salaisuus, mitä kaikki aina kysyvät, että miten tuo on mahdollista ja miten olen onnistunut, on liikkuminen ja ruoka. Moni ajattelee, että minähän syön ja liikun, että tämä on tässä. Se on tärkeää, että se oma ruokavalio ja liikunta räätälöidään henkilökohtaisesti omien lähtökohtien ja taustojen mukaisesti. Siihen kannustaisin hakemaan ihan ohjausta, Laura sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja