Laulaja Juulian omintakeinen huumori puri somekansaan jo 2000-luvun alussa – niin myös musiikki, jonka hän sysäsi hetkeksi sivuun: "Minua kusetettiin silloin raha-asioissa"

Juulia vieraili Huomenta Suomessa vuonna 2017 kertomassa uniongelmastaan.

Juulia tunnettiin 2000-luvun vaihteessa nimellä Jemmy. Myöhemmin hänet kuultiin aikansa nuorisoyhtyeissä. Nyt hänen soundinsa kuullaan kappaleella, joka syntyi tavalla, joista kuulee usein elokuvissa. 

Espoolainen Juulia, 31, nukkui kolme vuotta sitten tuiki tavallisia päiväunia, kun tapahtui jotain.

Sellaista, mitä tapahtuu usein enemminkin urbaanilegendoissa kuin normaalielämässä. Hän sai unen rajamailla mieleensä melodian ja sanat. Hän istahti herättyään oitis pianon ääreen ja nauhoitti keksimänsä kertosäkeen puhelimensa nauhuriin. Näin syntyi kappale Pakkaa sun veitset, joka sai ensisoittonsa huhtikuun lopussa.

– Usein romantisoidaan sitä, että biisit syntyisivät artisteilla pelkästään sielun syövereistä. Totuus on kuitenkin arkisempi. Joskus ideat eivät vaan pulppua, ja joitain kappaleita joutuu toden teolla työstämään studiossa, nauhoittamaan monta demoa ja moneen kertaan muovailla osia ennen lopullista versiota.

Kappaleen nimi sai puolestaan inspiraationsa, kun Juulia oli katsonut Top Chef -ohjelmaa, jossa kyseistä fraasia viljellään kilpailijan tippuessa. 

– Ajattelin, että tuossa olisi loistavan kliseinen teema erobiisille, Juulia kertoo MTV Uutisille.   

Singlestä ja hieman ennen sitä julkaistusta Pilvii-kappaleesta tehtiin myös musiikkivideot, jotka kuvattiin Kaliforniassa. Musiikkivideo oli Juulialle unelmien projekti, sillä hän sai tehdä sen kahden parhaan ystävänsä, musiikkivideoita ohjanneen Saara Sarvaksen sekä Los Angelesissa asuvan Julia Kampparin kanssa, joka on ansioitunut muodin ja graafisen suunnittelun parissa.

– Se oli ihan mahtavaa. On todella erilaista tehdä yhdessä töitä ystävien kanssa. Siinä on mukana omanlaisensa sitoutuneisuus, kun kaksi minut parhaiten tuntevaa ihmistä yhdistää omat näkemyksensä, ja sekoittelee niitä luomaani musiikkiin. Tällaista mahdollisuutta ei välttämättä synny normaalisti työyhteisössä.

Projektia varten ystävykset kiersivät Los Angelesissa elokuvien varastoilla, joissa säilytetään Hollywood-tuotannoissa käytettäviä rekvisiittoja.

– Oli oman elämäni tähtihetki, kun työntekijän selatessa varaston tietokantoja, näkyi JUULIA maailmankuulujen nimien, kuten Katy Perryn ja Keanu Reevesin joukossa.

Mutta kuka on Juulia? 

Juulia on artistina vielä suhteellisen tuore tapaus suomalaisella musiikkikentällä. Hänen ensimmäinen singlensä Vakavaa ilmestyi vuonna 2015, jonka jälkeen tuli monta lisää.

Aikansa somejulkkis

Palataan kuitenkin vielä hetkeksi aikaan ennen sitä. 2000-luvun alkuun, silloin kun nuoriso tunsi hänet nimellä JEmmy. Juulia oli 13-vuotias, kun hänen veljensä päätti tehdä siskolleen käyttäjänimen aikansa ensimmäisiin somekanaviin, Irc-galleriaan. Silloin, kun Juulia liittyi kanavalle, oli siellä käyttäjiä vasta parisen tuhatta. Hetkessä sen suosio räjähti suorastaan käsiin. Vielä tänä päivänä jotkut kutsuvat häntä Irc-galleria nimellä. 

– Olen aina pitänyt nimestä Jenny ja halusin sen sinne nimekseni. Veljelläni tuli kuitenkin näppäimistöä naputtaessa kirjoitusvirhe, joten sain nimimerkikseni JEmmy, hän naurahtaa.

Omintakeisella huumorillaan päivitetyt kuvajulkaisut keräsivät hetkessä uteliaita silmäpareja ja pian Juuliasta oli huomaamattaan tullut sen ajan somejulkkis. 

– En vieläkään oikein ymmärrä, miksi juuri minä. Silloin, kun sinne liityin, Irc-galleriassa oli oikeastaan vain irkkaajia ja porukka oli hyvin miesvaltaista. Luulen, että olin siellä ensimmäisten tyttöjen joukossa.

Juulia tunnistettiin kaduilla, ja häntä tultiin tapaamaan sivuston fanitapaamisissa. Niin kuin nykyaikana, myös silloin, positiivisten kommentoijien joukkoon mahtui niitä ilkeitä kommentteja. Tuolloin Juuliaa sai lukea ihmisten mielipiteitä itsestään keskustelusivustolta, jonne pystyi anonyymisti kirjoittamaan. 

 – Muistan ikuisesti, kun joku oli kirjoittanut sinne, että sen Juulian ruskea hiustenväri on kakkaa, jonka seassa on pissasta tehtyjä raitoja, Juulia nauraa. 

– Sain aika paljon vihaa niskaani, joka meni tietenkin tunteisiin, kun oli nuori ja epävarma. Se aika on kuitenkin auttanut minua nykypäivänä, eikä negatiiviset kommentit mene enää niinkään ihon alle, kun tiedän millaiset ihmiset niitä kirjoittaa, hän jatkaa. 

Nykyisin Juulia ei ole enää niin aktiivinen sosiaalisessa mediassa kuin tuolloin. Blogiaan hän kirjoittaa harvakseltaan omalle lukijakunnalle, jotka ovat olleet hänen mukanaan vuodesta 2009. 

– Etsin vielä täydellistä suuntaa päivitysten suhteen. Minulla on seuraajia Instagramissa niin musiikin, blogini kuin koiraharrastukseni puolesta. On hankala löytää sitä yhtä säveltä, joka olisi mielenkiintoinen jokaiselle seuraajalleni.

Palataan hetkeksi musiikkiin

Juulialla kutkutti aina takaraivossa se ajatus, että jonain päivänä hänestä voisi tulla artisti. Ensimmäisen kerran studion ovet avautuivat jo yläasteella, kun hän pääsi Pekka Ruuskan luotsaamaan studioon kokeilemaan. 

– En halunnut kuitenkaan pyrkiä teinitähdeksi, vaan kasvattaa rauhassa itseäni epävarmuuksineni. Pekkakin totesi, että minulla on kiva laulusoundi, mutta olen vielä kovin nuori.

Vuosia myöhemmin hän sai uuden yhteydenoton YOR123-nimeä kantavalta artistilta, jonka hän oli tavannut aikoinaan Ruuskan studiolla. Juuliaa pyydettiin laulajaksi Rockin Da North -kokoonpanoon. Vuonna 2006, ollessaan 17-vuotias, hän pääsi mukaan kokoonpanon Suomen kiertueelle. Juulia keräsi kokemusta vuosien aikana eri yhtyeissä, niin hevibändissä, kantribändissä, kuin All Of Us -yhtyeessä.

Juulia teki myös dueton Samu Haberin kanssa silloin, kun Sunrise Avenue teki tuloaan ulkomaan markkinoille. Kappaleen kanssa tuli kuitenkin artisteista riippumattomia ongelmia, joten esimerkiksi kappaleeseen kuvattu musiikkivideo ei päässyt koskaan koko kansan nähtäväksi.

– Video kuvattiin Samun 30-vuotissyntymäpäivänä. Hän uhrasi tärkeän päivänsä meille, eikä sitä koskaan tullut edes ulos. Tämä asia tulee edelleen silloin tällöin mieleen.

Tapahtui käänne

Vuoden 2009 lopussa tapahtui kuitenkin käänne, joka sysäsi musiikkihaaveet hetkeksi sivuun. 

– Sen kummemmin erittelemättä, minua kusetettiin silloin hieman raha-asioissa. Olin nuori ja tunsin oloni todella petetyksi. En voinut uskoa, että ihminen, jota pidin ystävänäni, teki minulle niin. Kaikesta tästä kumpusi suuri viha ja päätin, etten enää ikinä laula, ja muutan mahdollisimman kauas pois Helsingistä.

Vuotta myöhemmin Juulia pakkasi tavaransa ja muutti synnyinseudulleen Ouluun opiskelemaan kauppatieteitä.

Arki sujui ja hän oli tyytyväinen uuteen kaupunkiin ja ihmisiin. Musiikkia ja haaveitaan oli kuitenkin hankala unohtaa, ne riipivätkin koko ajan ajatuksissa haluamattaan.  

– Tunsin koulussa, että olen erilainen kuin muut. Suoritin kursseja, mutta tein kaiken ilman aitoa kiinnostusta aiheisiin. Se rooli vaan ei tuntunut siltä, mitä minä olen.

Opiskelut jatkuivat ja vuonna 2014 Juulia aloitti työskentelyn taloushallinnon parissa. Vaikka elämä näyttikin ulkoapäin siltä, miltä monen mielestä se kuului näyttää, puhui hänen sisäinen äänensä kuitenkin toista kieltä. Lopulta Juulia ei enää kestänyt ja hän päätti soittaa tuottaja Jonas W. Karlssonille, jonka tunsi tuttaviensa kautta.

Keskustelusta poiki Juulialle kaksi studiopäivää. Jonas korosti, että jos mitään hyvää ei sen aikana synny, oli yhteistyö syytä unohtaa. Ne päivät eivät olleet kuitenkaan hukkaan heitettyä aikaa, sillä toisena päivänä syntyi kappale Jos voisin jättää sut kahdesti, joka sai ensisoittonsa vuosia myöhemmin. Karlsson esitti tuotokset suomalaisille levy-yhtiöille.

Lopulta yhteistyö syntyi Universal Musicin kanssa. Suunnitelmat musiikin suhteen vaikuttivat lupaavalta, ja Juulia päätti muuttaa takaisin Helsinkiin keskittyäkseen täysillä uraansa. Koulun suorittamisesta tuli vaihtoehto numero kaksi. Tällä hetkellä laulaja viimeistelee graduaan. 

– Se (koulutus) tuo minulle kuitenkin tietynlaista turvaa takaraivoon ja toki luo uskottavuuttakin joissain tilanteissa.

Näiden vuosien aikana on syntynyt seitsemän singleä ja yhteis-EP  Pyhimyksen ja OP Beatsin kanssa, joka on tätä nykyä Juulian tuottaja. Juulia on päässyt kuulemaan myös livenä muun muassa vuoden 2018 Provinssirockissa, sekä Reino NordininAntaudun-kiertueella. 

Juulian intohimo numero yksi on musiikki. Mitkä muut asiat ovat hänen sydäntään lähellä?

Ei tarvitse kauaa selata hänen Instagram-tiliään, kun selviää, että hänen sydämessään on paikka myös nelijalkaisille otuksille. Juulialla on itsellään tällä hetkellä kolme omaa rescuekoiraa. Lisäksi kotona pyörii usein Viipurin koiratarhalta tulleita kotihoitolaisia, jotka etsivät loppuelämänsä kotia. Juulian lapsuudenystävä on Viipurin koirat ry:n hallituksen jäsen. Vuosi sitten ystävä sai vihdoin houkuteltua Juulian hankkimaan viisumin, ja liittymään mukaan Viipuriin koiratarhareissuille, joissa yhdistyksen aktiivit käy viikottain auttamassa.  

–  Välillä, kun joudun kotihoitoon saapuneen koiran kanssa käymään kuusi kertaa yössä ulkona viikkojen ajan, niin mietin, että miten olen taas ajanut itseni tähän tilanteeseen. Kaikki epämukavat ajatukset tosin unohtuu, kun huomaan kotiutumisen edetessä, miten koira rentoutuu ja mahdollinen häiriökäyttäytyminen alkaa hävitä. Kaikista parasta on lopulta saada video onnellisesta koirasta omassa loppuelämän kodissa, se tunne on niin palkitseva, että siihen jää koukkuun. 

Koirien lisäksi Juulian auttamisen halu on ulottunut myös ihmisiin. Nykyisin hän auttaa vaikeuksissa olevia ihmisiä ja toimii tukihenkilönä heille. 

– Joskus tuntuu turhauttavalta se, kun saa yhtä autettua, tulee vähintään kolme uutta tapausta eteen, mutta olen yrittänyt päästää irti ajatuksesta koko maailman pelastamisesta, ja keskittyä auttamaan yksilöitä, yksi kerrallaan. Tuntuu hyvältä, kun omilla teoilla voi tehdä jotain merkityksellistä toisen elämään. Saan itsekin voimaa auttamisesta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja