Unettomuudesta kärsivä Juulia valvoi neljä vuorokautta putkeen – ”En ollut enää varma, olenko olemassa”

Huomenta Suomessa tavattiin laulaja Juulia, joka on kärsinyt pienestä asti unettomuudesta. Eräällä neljä vuorokautta kestäneellä unettomalla jaksolla hän tunsi jo irtautuvansa todellisuudesta. Vaikka apua on sittemmin löytynyt, uni tulee edelleen vain parin tunnin pätkissä.

Jo neli–viisivuotiaana Juulia kaivoi vanhempiensa mentyä nukkumaan tyynyn alta värityskirjan ja alkoi värittää. Hän ei saanut unta.

Melko pian tyttö ymmärsi, ettei jatkuva unettomuus ollut normaalia, mutta hän oppi elämään sen kanssa. Tänä päivänäkin Juulia nukkuu oikeastaan vain parin tunnin pätkissä.

– Tällä hetkellä unirytmini on sellainen, että yritän mennä kymmenen–yhdentoista maissa sänkyyn ja nukahdan yleensä kahden aikaan. Herään neljän–viiden aikaan ja olen täysin virkeä, mutta en sillä tavalla, että voisin tehdä töitä iltaan asti, vaan usein kahdentoista–yhden maissa päivällä tulee täydellinen väsymys. Unta en siltikään välttämättä saa, ja sehän se on kaikkein ikävintä, Juulia kuvailee.

Kauppakorkeakoulussa opiskellessaan Juulia oli kerran neljä vuorokautta lähes kokonaan nukkumatta.

– Nukuin 15 minuutin pätkiä joka yö, en yhtäkään kokonaista tuntia putkeen. Muistan sen viimeisen yön, kun makasin sängyssä ja tuntui, että sydän tulee läpi rinnasta. Tuntui, etten ole enää ihan varma, olenko olemassa. Tuli tosi epätodellinen olo.

Seuraavana päivänä Juulia otti yhteyttä lääkäriin, ja uniongelmia alettiin hoitaa. Juulia on esimerkiksi opetellut kehonosien rentouttamista rentoutusryhmässä ja alkanut kuunnella Youtubesta löytyviä hypnoosinauhoja. Jos univelkaa on taustalla paljon, välillä on turvauduttava unilääkkeisiin. Edelleen on iltoja, jolloin nukkumaanmeno pelottaa.

– Ehkä yhden aikaan yöllä tiedän, tuleeko siitä sellainen yö, etten tule nukkumaan, Juulia sanoo.

Kuinka yleisiä univaikeudet ovat? Mihin unettomuus voi pahimmillaan johtaa? Katso ylhäältä koko video, jossa on myös unitutkija Olli Polon kommentit.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja