Lasten kanssa matkalle? Lue nämä 20 vinkkiä ensin!

Lomamatkalle lasten tai lastenlasten kanssa? Edessä voi olla rankka reissu tai hauska elämys koko sakille. Roughguides.com jakaa vinkkejä lasten kanssa matkaan aikoville!


Tien päällä sattuu ja tapahtuu, saati sitten silloin kun mukana kulkee taaperoikäisiä. Varautumalla haasteisiin etukäteen matkasta voi tulla kuitenkin ikimuistoinen elämys. Matkailusivusto Roughguides.comin asiantuntijat jakavat kantapään kautta oppimansa vinkit lasten kanssa matkustamiseen. Hayley Spurway neuvoo, miten taaperoikäisten kanssa selvitään ehjänä perille, ja Ross McGovern kertoo kuinka vanhemmat lapset saa pidettyä tien päällä tyytyväisenä.

Matkalla taaperoiden kanssa:


Varaa aikaa


Olit sitten lentokentällä tai katselemassa nähtävyyksiä, varaa ylimääräistä aikaa. Pienet lapset rakastavat tutkimusmatkailua ja eivät välitä aikatauluista. Säilytät hermosi parhaiten mitoittamalla ylimääräiset kiukuttelut ja vessakäynnit aikatauluusi. 


Varaa etukäteen


Yövyit sitten leirintäalueilla tai hotelleissa, varaa majoitus etukäteen. Spontaanin matkustelun ilo katoaa lasten kanssa. Riemu on kaukana, jos joudut etsiskelemään majoitusta väsyneiden ja nälkäisten lapsukaisten parkuessa takapenkillä.

Anna lapsille kamera


Antamalla lapselle oman, kestävän ja lapsiystävällisen kameran rohkaiset häntä tutkimaan ympäristöä ja keskittymään siihen, mikä heitä kiinnostaa.  Polvesi tasolta kuvatut otokset voivat yllättää.

– Oma 3-vuotiaani on kuvannut jalkojen ja pyörien ohella muun muassa kukkia, eläimiä, helikoptereita, laivoja, kiviä ja pupun papanoita, Hayley Spurway listaa.


Varaudu säähän


Yksinkertainen neuvo, mutta oikein varustautuneina ja sään mukaan pukeutuneina lapset ovat tyytyväisempiä uudessa ympäristössä.


Lykkää kuivaksi opettelua


Lentokoneissa ja julkisissa kulkuvälineissä matkustaminen voi olla painajaismaista, mikäli lapsella on kuivaksi opettelu kesken. Märkien housujen kanniskelu käsimatkatavaroissa lukuisten vaihtovaatteiden lisäksi on kaikkea muuta kuin kätevää. Mikäli taaperoikäiselle sattuu yhä paljon pissavahinkoja, kehotan käyttämään suosiolla vaippoja ainakin lentomatkan ajan, Spurway kirjoittaa.


Sovelluksia lelujen sijaan


Kiitos lapsiystävällisten sovellusta, sinun ei tarvitse raahata lukuisia leluja ja pelejä mukanasi lasten viihdykkeeksi. Voit toki ottaa vaikkapa kirjan, mutta kätevin viihdemuoto on esimerkiksi älypuhelin, jolle on ladattu vaikkapa pikkuisia ilahduttavia pelejä.


Käytä julkista liikennettä


Useimmat pikkulapset rakastavat junassa, bussissa ja laivassa matkustamisen uutuuden viehätystä, joten unohda tylsä vuokra-auto.

– Sveitsissä ollessamme 2-vuotiaani toisti jokaisen kuulemansa metroaseman nimen, Spurway kertoo. Tämä sai kanssamatkustajat nauramaan ja lapsen odottamaan metromatkaa innolla joka päivä.


Hanki turvahälytin


Turvallisuus on tärkeää, mutta kokemukseni mukaan lapset eivät välitä esimerkiksi valjaista. Lapsille on kehitelty turvahälyttimiä ja paikantimia, joita kannattaa harkita. Paikannin voi olla esimerkiksi rannekkeessa tai sidottu vaikkapa vyöhön, ja sinulla on lähetin. Jos lapsi katoaa näkyvistäsi, voit laukaista hälytyksen lapsen paikantimessa ja löytää karkulaisen ääntä seuraamalla.  GPS-paikannin taas kertoo lapsen tarkan sijainnin.


Pidä pöpöt loitolla


Matkustit sitten lähelle tai kauas, pidä mukanasi kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä.


Älä unohda lääkkeitä


Lapset tapaavat tulla kipeiksi matkoilla. Pakkaa mukaan peruslääkkeitä kipuun ja kuumeeseen. Kannattaa muistaa myös laastarit, antiseptiset pyyhkeet, kuumemittari ja varautua hyönteisten puremiin.

Isompien lasten kanssa matkustaessa:


Älä anna lasten pakata itse


– Kerran matkustimme 8-vuotiaan kanssa, joka valitti kaiken aikaa painavaa reppuaan. Repussa painoi hänen "varmuuden vuoksi" mukaansa ottama fossiilikokoelma, Ross McGovern kertoo. Anna toki lasten osallisua, mutta musita käydä läpi heidän pakkaamansa laukut ennen lähtöä.

Pidä lapset aktiivisina


Jos edessä on pitkä taival, pidä uutta viihdykettä saatavilla tasaisin väliajoin.  Värityslehtiöt, palapelit, tarrat, muovailuvaha ja sanaleikit saavat ajan kulumaan joutuisasti. 


Keksi valmiiksi pelejä ja leikkejä


Kuka bongaa ensimmäisenä kuplavolkkarin? Entä kuka keksii eniten tietyllä kirjaimella alkavia eläimiä? Koko perheen pelit ovat hyvää viihdykettä tylsillä ajo- ja lentomatkoilla.


Vältä makeisia


Älä sorru kiusaukseen pitää lapset tyytyväisenä syöttämällä heille karkkia. Ota mieluummin mukaan vaikkapa suolaisia välipaloja ja hedelmiä, jotta et joudu tutustumaan vieraaseen kaupunkiin sokerihumalassaan riehuvien lasten kanssa.


Rohkaise lapsia pitämään matkapäiväkirjaa


Innosta lapset piirtämään ja listaamaan kiinnostavia asioita, joita he ovat nähneet, ja vaikkapa jännittäviä ruokia, joita he ovat saaneet maistaa. Myös postikorttien keräily matkan varrelta ja kirjoittaminen vaikka heille itselleen kartuttaa heille muistoja, joita vaalia vielä aikuisenakin.


Anna numerosi


Muista antaa yhteystietosi lapselle eksymisen varalta.


Tarkista passit


Ovathan ne voimassa? Hanki matkustusasiakirjat hyvissä ajoin myös lapsille, sillä viime hetken passi maksaa kipeästi.


Ota lapsi mukaan matkan suunnitteluun


Paras tapa välttää murjottava teini-ikäinen matkaseuralainen on ottaa lapsi mukaan loman suunnitteluun ja kysyä, mitä hän haluaisi itse lomalla tehdä.


Lähde Roughguides.com

Lue myös:

    Uusimmat