Lasten kanssa hiihtolomailemaan? Lue vinkit onnistuneelle automatkalle

Hiihtolomaviikkoina lapsiperheet suuntaavat esimerkiksi mökeille ja hiihtokeskuksiin. Lue vinkit siihen, kuinka lapset ja koko perhe pysyvät tyytyväisenä niin automatkalla kuin itse reissussa!

Hiihtoloma on lapsiperheille mukavaa yhdessäolon aikaa. Automatka vaikkapa mökille voi kuitenkin olla haastava reissu, jos lapset väsyvät ja aikuiset hermostuvat.

Lue vinkit, joiden avulla takaat onnistuneen reissun koko perheelle!

Näin takaat mukavan automatkan:

– Pakkaa auto hyvissä ajoin, lapset eivät jaksa odottaa vieressä kovin pitkään.

– Laita lapsi pakkaamaan itselle oma autolaukku. Lapsen iästä riippuen matkaan kannattaa pakata esimerkiksi piirustusvälineet ja vihko, värityskirja, pari pientä lempilelua ja kirja. Vanhemmat lapset saattavat nauttia kartan seuraamisesta. Jos lapsilla on tabletti, sille on hyvä ladata elokuvia tai pelejä jo kotona.

– Ole rauhallinen aikuinen. Lapset vaistoavat vanhempien mielialan herkästi.

– Automatka on mitä oivallisinta aikaa seurusteluun koko perheen kesken ja antaa lapsille aikaa rauhassa jutustella. Muista, että matka on kaikkien yhteinen.

– Ajoita matkustusajat lapsen päivärytmin mukaan jos mahdollista. Virkeää, peuhua ja toimintaa haluavaa lasta ei varmasti huvita mennä autoon kesken parhaiden leikkien.

– Tarkista, että lapset istuvat mukavasti ja turvallisesti, että lasten turvaistuimet ovat oikean kokoisia ja turvavyöt säädetty oikealle korkeudelle. Mitä pienempi lapsi, sitä vähemmän turvaistuin yleensä tarjoaa mahdollisuuksia asennon vaihtoon. Takapuoli ja jalat puutuvat herkästi. 

– Pidä usein taukoja. Pysähdy mieluummin usein lyhyesti kuin kerran pitempään.

– Huolehdi, ettei autossa ole liian kuuma tai kylmä. Raskaimmat ulkovaatteet ja kengät kannattaa riisua, ja jalkoihin vetää vaikka villasukat.

– Pakkaa mukaan juotavaa ja välipaloja. Jos mahdollista, anna kullekin lapselle oma juomapullo, jossa on vaikkapa vettä. Välipaloina kannattaa suosia hedelmiä, vihanneksia, rusinoita ja pähkinöitä. Välipalat kannattaa pakata pieniin rasioihin, tai jakaa autossa jokaiselle lapselle omaan kuppiin.

– Muista pakata mukaan myös talouspaperia sekä kosteuspyyhkeitä tahmaisten käsien ja -naamojen puhdistamiseen. Varaa mukaan myös roskapussi.

– Makeisia tai suklaata kannattaa antaa vain harvoin, jos lainkaan, ja silloinkin pienenä palkkiona, ei pussia jokaiselle.

– Oma lempipehmolelu on ehdoton. Pieni tyyny ja peite helpottavat torkkuja.

– Varaa mukaan lasten lempi-cd – musiikkina tai satuina. Monissa kuvakirjoissa on nykyään mukana myös cd, jolloin tarinaa on helppo seurata takapenkiltä.

Muista: Lapsi ei valinnut kulkuneuvoksi autoa. Pitkillä matkoilla turhautuminen iskee helposti, yritä vanhempana pysyä rauhallisena.

– Myös etuistuimen selkänojaan kiinnitettävät kannettavat dvd-soittimet kahdella näytöllä pelastavat autokiukulta.

– Koko perheen autopeleiksi sopivat muun muassa Arvaa minkä värinen auto tulee seuraavaksi, Mitä eläintä ajattelen? sekä kaikenikäisten ikisuosikki Kivi-sakset-paperi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja