Lasten astmat vähentyneet viime vuosina – nyt tutkijat epäilevät löytäneensä syyn ilmiöön

Elämmekö liian steriilissä maailmassa - allergiat lisääntyvät 6:49
Löytyisikö syy allergioiden lisääntmiseen liian steriilistä elinympäristöstä?

Lasten astmadiagnoosit ovat vähentyneet osassa Euroopan maita ja Pohjois-Amerikassa lähivuosien aikana, mutta tarkkaa syytä tälle ei ole tiedetty. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella taustalla saattaa olla samaan aikaan vähentynyt antibioottien käyttö.

Tutkijat hyödynsivät lähes 5 miljoonan potilaan rekisteritietoja sekä aiempaa, 2 600 lapsipotilasta kattanutta tutkimusta.

Kanadalaisten havaintojen perusteella 1–4-vuotiaiden astmadiagnoosit vähentyivät noin neljänneksellä vuosien 2000 ja 2014 välillä. Samaan aikaan antibioottien käytössä havaittiin huomattava pudotus tässä ikäryhmässä. Aineiston avulla tutkijat arvioivat, että astmadiagnoosin todennäköisyys suureni 24 prosenttia, jos antibioottien käyttö nousi 10 prosenttia.

Myös 2 600 lapsen tutkimuksessa yhteys oli sitä voimakkaampi mitä suurempi lapsen antibioottialtistus oli ollut alle vuoden ikäisenä. Yhden antibioottikuurin saaneista 8 prosenttia sairastui astmaan, kaksi kuuria saaneista 10 prosenttia ja kolme tai useampia kuureja saaneista 17 prosenttia. Ilman antibioottilääkityksiä pärjänneistä astmaan sairastui vain 5 prosenttia.

Tutkijat tarkastelivat myös runsaan 900 lapsen suolistobakteerikantoja ja havaitsivat yhteyden bakteerikantojen monipuolisuuden ja pienemmän astmariskin väliltä. Tämä viittaa siihen, että antibiootteihin liittyvä astmariski voisi seurata suoliston bakteerikantojen yksipuolistumisesta. Tämän varmistaminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat