Mainos

Lasse Naukkarinen saa elämäntyöpalkinnon

Elokuvaohjaaja Lasse Naukkarinen saa Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon.

DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaali jakaa tunnustuksen nyt toista kertaa. Elämäntyöpalkinto luovutetaan pitkän linjan dokumentaristille 17. tammikuuta DocPoint-katselmuksen yhteydessä Helsingissä. Festivaalilla nähdään Lasse Naukkarisen mittavasta tuotannosta kattava valikoima yhteistyössä Suomen elokuva-arkiston kanssa. Esitykset alkavat DocPointin muusta ohjelmistosta poiketen jo 13. tammikuuta, kun varsinaisia juhlia vietetään 16.-19. tammikuuta.

Naukkarisen uusin dokumenttielokuva Koululaisen elämää (2002) saa Helsingin ensi-iltansa katselmuksen yhteydessä. Elokuva on myös osa DocPointin uutta lasten dokumenttisarjaa, jossa esitellään laadukkaita dokumentteja lapsista ja lapsille. Koululaisen elämää on jatkoa vuonna 1999 valmistuneelle Taiteilijaelämälle. Teos on muotokuva tekijän omasta pojasta, taiteellisesti lahjakkaasta Esasta. Koululaisen elämässä kuvataan Esan ensimmäisiä kouluvuosia.

Taiteilijat ovat olleet yksi näkyvä osa Naukkarisen kuvauskohteista kuten Miina Äkkijyrkästä tehdyt elokuvat Nautavaellus (1988) ja Miinavaara! (2001).

Lasse Naukkarinen on tehnyt pitkän ja kestävän uran. Hänen tuotantonsa alkoi 1960-luvulta ja tekijä on yhä vahvassa vauhdissa. Hänen ensimmäiset dokumenttielokuvansa olivat poliittisia. Solidaarisuus (1970), Tasavallan päiväkirja (1972) ja Armon vuonna (1974) nostivat tekijän kertaheitolla poliittisen elokuvan kärkeen.

Naukkarinen on elokuvan monipuolinen, useasti palkittu, uudistumiskykyinen taitaja. 27 dokumenttielokuvan lisäksi hän on ohjannut neljä fiktioelokuvaa, toiminut kuvaajana 50 elokuvassa, tuottanut, käsikirjoittanut ja leikannut kymmeniä elokuvia. Hän on myös opettanut, kirjoittanut dokumenteista ja valokuvannut.

Yksi uran avainteoksia on myös No Comments (1984), kuvallinen essee 1980-luvun puolivälistä. Tässä elokuvassa Naukkarinen tarkkana havainnoitsijana on vahvimmillaan. Tekijän tuotannossa usein toistuvia aiheita ovat muisti ja historia. Yleinen historia punoutuu elokuvissa persoonallisesti yksityiseen ja pieneen.

Naukkarinen on tarkkailija, runoilija, persoonallinen ja aina myös tuotannossaan henkilökohtainen tekijä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.