Lasketteletko hiihtolomalla? Lääkärin vinkit rinteeseen

Koulujen hiihtolomaviikoilla moni suomalainen lähtee laskettelemaan. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny Mehiläisestä antaa kuusi vinkkiä, jotka rinteessä on hyvä muistaa vauhdin hurmassa.

1. Muista lihasten lämmittely.

Ennen rinteeseen lähtemistä on tärkeä lämmitellä, jotta olo on vetreä ja lihakset valmiina tositoimiin. Lihasten lämmittely edistää turvallista urheilua.

2. Suojaa pääsi.

Oikeankokoinen kypärä on tärkeä. Kaatumisessa on riski saada esimerkiksi aivotärähdys, josta voi seurata lievää päänsärkyä, väsymystä, pahoinvointia ja oksentelua.

Jos kaveri lyö päänsä rinteessä, on tärkeä selvittää, onko hän ollut tajuttomana kaatumisen jälkeen. Jos ihminen on hetkenkin tajuttomana tai päävamman liittyy muistikatko, lääkärin arvio tilanteesta on tarpeen.

Mikäli kaatunut henkilö on tajuton, ei liiku tai hänellä on hengitysvaikeuksia, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112.

3. Muista nesteytys – huolehdi energiatasosta.

Riittävä nesteen saanti on tärkeää myös talviurheilussa, samoin kuin terveellinen ja riittävän energiapitoinen ruoka. Syö ja juo siis tasaisesti päivän aikana.

Heti urheilusuorituksen jälkeen kannattaa napata vaikka ruisleipä tai banaani, sillä lihasten palautumiseen kuluu energiaa.

Alkoholi ei kuulu rinteeseen. Jos after ski venähtää illalla pitkäksi, ota seuraava päivä rauhallisesti.

4. Huolehdi mahdollisen urheiluvamman ensiavusta.

Joskus rinteissä tapahtuu kaatumisia tai törmäyksiä. Ensiavuksi vammakohtaan sopivat usein perinteiset kylmä, koho ja kompressio: pidä kankaan sisään pujotettua kylmäpussia vammakohdassa heti 15–20 minuuttia, nosta vammautunut kohta kohoasentoon ja purista vammakohtaa heti käsin.

Jatka toimenpiteitä kahden–kolmen päivän ajan pitämällä vammakohdan ympärillä tukevaa ja joustavaa sidettä sekä raajaa tai kehonosaa koholla mahdollisimman paljon. Toista myös kylmähoito useita kertoja päivässä.

Vammaa on syytä näyttää lääkärille, jos vamma-alueen kipu ja turvotus ovat voimakkaita, ja viimeistään silloin, jos kipu ja turvotus jatkuvat vielä seuraavana päivänä.

5. Paleltuneeseen ihoon auttaa lämpö.

Pakkanen ja viima saattavat aiheuttaa suojatullekin iholle paleltumia. Paleltuneen ihon tunnistaa värimuutoksista ja tunnottomuudesta tai pistelystä.

Paleltuman ensiapu on hyvä aloittaa suojaamalla paleltuma kylmältä ja lämmittämällä sitä vaikka lämpimällä iholla tai vedellä. Mikäli ihon normaali väri ja tunto eivät palaa tunnin lämmittelyllä, on aika lähteä lääkäriin.

6. Jätä aikaa rentoutumiselle.

Lyhyttä hiihtolomaa ei kannata aikatauluttaa samoin kuin arkea. Tiukka aikataulu voi tuntua velvollisuudelta, mikä aiheuttaa stressiä. Riittävä ja säännöllinen uni on lomalla yhtä tärkeää kuin arjessa. Jotta lomasta saa kaiken irti, on parempi tehdä liian vähän kuin liikaa.

Lähde: Mehiläinen

Suomi on Lonely Planetin suosikkeja!

MTV Uutiset kertoi lokakuussa 2016, että arvostettuja matkaoppaita julkaiseva Lonely Planet oli nimennyt Suomen vuoden 2017 kolmanneksi parhaaksi kohdemaaksi. Mitkä Suomen valtteja ovat? Katso video alta.

1:57

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja