Laskelmissa virhe? Kohti Marsia laukaistu Tesla saattaa päätyä aivan toiselle taivaankappaleelle – tältä "avaruusmiehen" matkanteko näyttää

1:02

SpaceX:n eilinen Falcon Heavy -laukaisu oli menestys – jopa suurempi kuin moni uskalsi etukäteen edes toivoa. Auto on edelleen yhtenä kappaleena, mutta kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan käsikirjoituksen mukaan.

Ennen eilistä onnistunutta laukaisua, ei SpaceX-yhtiön maailman tehokkaimman kantoraketin Falcon Heavyn ja sen kyytiin lastatun Tesla Roadsterin kohtalo ollut lainkaan varmaa. Pari vuotta sitten tehty koelaukaisu päätyi katastrofiin raketin räjähdettyä ja sen vaara oli olemassa myös eilen.

Toimitusjohtaja Elon Musk julisti jo aiemmin, että tiistaina nähdään joko yhtiön suurin saavutus tai maailman upein ilotulitus. Avaruusalalla ei saa kuitenkaan aliarvioida niiden epäonnistenkaan laukaisujen tärkeyttä, sillä jokainen pieleen mennyt yritys opettaa jotain uutta ja pienentää riskiä, että jotain menee myöhemmin pieleen.

Yksi kolmesta raketista tuhoutui

Kaikki kuitenkin sujui siinä mielessä hyvin, että Falcon Heavy pääsi ilmaan ja David Bowien Space Oddity -kappaletta soittava avoauto halkoo tällä hetkellä äärettömyyttä.

Falcon Heavyn kolme Falcon 9 -rakettia on suunniteltu palaamaan takaisin laukaisun jälkeen. Kaksi ensimmäistä laskeutuivat suunnitellusti maalla sijaitsevalle alustalle, mutta kauemmas avaruuteen jatkanut keskimmäinen raketti epäonnistui laskeutumisessaan merellä sijaitsevalle alustalle. SpaceX:n mukaan tämä ei kuitenkaan heidän mieltään lannistanut, sillä he eivät olleet suunnitelleet keskimmäisen raketin uudelleenkäyttämistä muutenkaan.

Jatkaako auto Marsin ohi?

Musk twiittasi aamuyöllä Suomen aikaa, että hänen Roadsterinsa lentorata ei vastaa aivan heidän suunnitelmiaan. Tarkoituksena oli saada auto kohti Marsia, jotta se ennemmin tai myöhemmin voisi päätyä punaisen planeetan pinnalle. 

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että laukaisu oli hieman liian tehokas ja auto tulee ohittamaan Marsin niin kovalla nopeudella, ettei se jää sen kiertoradalle, vaan jatkaa kohti Marsin ja Jupiterin välistä asteroidivyöhykettä – päätyen mahdollisesti kääpiöplaneetta Ceresille.

Auton kyydissä istuu Spaceman (suom. avaruusmies), jolla on matkalukemisenaan kojelautaan kirjoitettu lainaus Douglas Adamsin klassikkoteoksesta Linnunradan käsikirja liftareille: "Don't panic" (suom. älä hätäile).

Lähde: The Verge

***

1:55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja