Yhdysvaltalaismiehen epäillään kärsivän harvinaisesta syndroomasta, joka nostaa veren alkoholipitoisuutta, kertoo ABC 10 News -uutiskanava.
Ohiolainen Michael Forrest Behne joi elokuussa 2016 lasillisen viiniä ruoanlaiton yhteydessä. Myöhemmin samana iltana Behne rysäytti autollaan nokkakolarin, mikä aiheutti toisen auton kuljettajalle vakavia jalkavammoja.
Poliisi mittasi Behnen verestä 0,325 promillea, mikä on nelinkertainen määrä Ohiossa sallittuun nähden. Suomessa rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea.
Behne myönsi poliiseille juoneensa aikaisemmin lasin viiniä, vaikka oli hämmästynyt, miten vähäinen määrä näkyi hänen veressään edelleen. Alkoholilaskurin mukaan 16 senttilitraa viiniä nostaa 80-kiloisen miehen veren alkoholipitoisuuden 0,12 promilleen. Tämä määrä alkoholia poistuu verestä aikaisintaan tunnin kuluttua.
Taustalla hiivatartuna?
Behnen itsensä lisäksi hämmästyä saivat hänen vanhempansa. Perhe alkoi etsiä syitä odottamattomalle humalatilalle.
Behnet väittävät, että syy on oluen panemiseen käytetyn Saccharomyces cerevisiae -hiivan aiheuttama harvinainen syndrooma. Hiivan vuoksi elimistö fermentoi hiilihydraatit alkoholiksi. Väitteen puolesta puhuu se, että Michael Forrest Behnen veren alkoholipitoisuus heitteli sairaalassa onnettomuuden jälkeen matalasta korkeaan.
Mikrobiologiaa ja ruokatieteitä opiskellut Michael Forrest Behne epäilee kärsineensä syndroomasta viimeisenä opiskeluvuotenaan syömänsä antibioottikuurin jälkeen. Nuori mies mainitsee myös työskennelleensä valmistumisensa jälkeen paikallisen panimon laboratoriossa, jossa Saccharomyces cerevisiae -hiiva on saattanut häneen tarttua. Antibiootit tuhoavat normaaleja suolistobakteereja, mikä antaa suotuisat olosuhteet hiivatartunnalle – ja voi altistaa ylipainolle ja diabetekselle.