Lapsia verkossa vaaninut oululainen toimitusjohtaja tuomittiin vankilaan

Oululaisen toimitusjohtajan tuomio törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä piti hovioikeudessa. Mies tuomittiin yli 2 vuoden vankeuteen. Mies on tuomittu myös muista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista lyhyen ajan sisällä.

Kovimpaan rangaistukseen johtanut tuomio tuli vuoden 2016 tapahtumista. Mies oli tuolloin tavannut seuranhakupalvelun kautta 14-vuotiaan pojan, houkutellut tämän luokseen ja ollut tämän kanssa sukupuoliyhteydessä kahdella eri kerralla.

Kolmannella kerralla teko oli jäänyt kesken, kun lapsen isovanhempi oli nähnyt lapsen miehen auton kyydissä ja lähtenyt jahtaamaan tätä. Reaktio selittyy sillä, että tässä vaiheessa miehen tekemisistä oli jo mitä ilmeisimmin aloitettu poliisitutkinta.

Vetosi yritykseensä ja heitti vastuun lapselle

Mies kiisti törkeän hyväksikäyttösyytteen sekä käräjillä että hovioikeudessa, jonne hän oli valittanut käräjätuomiostaan. Miehen puolustus perustui pitkälti siihen, että hän oli ajatellut uhrin olleen 15-vuotias ja että asiat olivat tapahtuneet nuoren aloitteesta.

Mies siis myönsi olleensa alle 16-vuotiaan kanssa sukupuoliyhteydessä.

Käräjillä hän vetosi siihen, että kyse ei ollut rikoksesta, koska teot eivät olleet hänen mukaansa loukanneet pojan itsemääräämisoikeutta, eikä kaksikon ikäerolla ollut väliä. Miehen mukaan heidän välillään oli ollut aitoa kiintymystä.

Käräjäoikeus totesi, että mies oli nimenomaisesti viestitellyt lapselle vain päästäkseen tämän kanssa seksuaaliseen kanssakäymiseen. Kyse ei ollut seurustelusta, eikä vastuu tapahtuneesta ollut lapsella, vaan aikuisella. Myös kaksikon 16 vuoden ikäero katsottiin merkittäväksi.

Kyse oli siis rikoksesta, ja käräjäoikeuden mukaan vielä törkeästä sellaisesta.

Mies vetosi käräjäoikeuteen myös kertomalla olevansa yrittäjä ja työllistävänsä useita ihmisiä. Mies on ollut toimitusjohtajana pienessä siivousalan yrityksessä Oulun alueella. Hän pelkäsi, että tuomio veisi työt sekä häneltä että työntekijöiltä. Käräjäoikeuden mukaan tällä ei kuitenkaan ollut mitään väliä, sillä rikos oli niin vakava.

Myöhemmin hovioikeudessa mies katsoi syyllistyneensä korkeintaan perusmuotoiseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Hän siis kiisti, että teko olisi ollut rikosoikeudellisesti tarkasteltuna törkeä. Hovioikeus hyväksyi tästä huolimatta käräjäoikeuden perustelut sellaisenaan, eikä muuttanut käräjätuomion lopputulosta rangaistuksen osalta.

Toinen tuomio samana päivänä

Vuonna 1986 syntynyt Antti Johannes Krekilä tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 2 vuoden ja 4 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus alensi miehen maksettavaksi määrättyjä kärsimyskorvauksia 10 000 eurosta 6000 euroon. Kaiken kaikkiaan mies joutuu maksamaan uhrille vahingonkorvauksia 8500 euroa.

Rovaniemen hovioikeuden ratkaisu tuli viikko sitten torstaina. Samana päivänä mies tuomittiin hovioikeudessa myös toisesta lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Tuomion mukaan mies oli käyttänyt 15-vuotiasta hyväksi kahdella eri kerralla Oulussa vuoden 2018 aikana.

Mies oli ajeluttanut alaikäistä autollaan ja kutsunut tämän kotiinsa. Hän oli kosketellut nuorta sopimattomalla tavalla ja ehdottanut, että nuori voisi maksaa viinapullon "luonnossa".

Kuten aiemmassakin tapauksessa, mies oli tutustunut alaikäiseen verkossa. Nuori kertoi oikeudessa, että hänen tarkoituksenaan oli vain löytää hakija alkoholin hankintaan.

Miehen katsottiin syyllistyneen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Rangaistukseksi määrättiin 3 kuukautta ehdotonta vankeutta.

Toiseen vankeustuomioon yhdistettynä miehelle jää vankilassa istuttavaa yli kaksi ja puoli vuotta.

Koneelta löytyi kuvia alastomasta 11-vuotiaasta

Näiden ratkaisujen lisäksi hovioikeus päätti aiemmin tänä vuonna, ettei se ota käsittelyyn miehen tekemää valitusta hänelle käräjillä tuomitusta kolmannesta seksuaalirikostuomiosta. Käräjäoikeuden tuomio siis jäi voimaan.

Tuossa tapauksessa miehen tietokoneelta oli löydetty kuvia alastomasta 11-vuotiaasta lapsesta. Lapsi oli miehelle ventovieras.

Kuvat olivat ruudunkaappauksia Skype-videopuhelusta. Tuomion mukaan mies oli saanut lapsen riisuuntumaan ja esittelemään itseään kameralle. Käräjäoikeuden mukaan mies haki seksuaalista tyydytystä itselleen.

Tämän tiimoilta mies tuomittiin erikseen 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja