Lapsesi ei syrji sateenkaariperheitä – "vanhempien asenteista olisin enemmän huolissani"

Miten lapselle voisi puhua sateenkaariperheistä? No, ihan normaalisti.

– Neuvolan terkkari on saattanut sanoa, että te olette ensimmäinen sateenkaariperhe hänelle, anteeksi, jos hän kyselee tyhmiä, mutta hän yrittää nyt parhaansa ja haluaa oppia, se on minusta hauskaa, Hanna-Leena Autio kuvaa.

Autio on ollut mukana toimittamassa teosta Sateenkaaren alla – kertomuksia perheistä. Kirjassa ääneen pääsevät ne perheet, joita kutsutaan sateenkaariperheiksi – siis esimerkiksi naisparit, miesparit, transvanhemmat, tukiperheet, sukusolujen luovuttajat ja etävanhemmat.

Sateenkaariperheiden termejä

Sateenkaariperhe on yhden tai useamman lesbo-, homo-, bi- tai transvanhemman muodostama perhe.

Apilaperheen voivat muodostaa esimerkiksi naispari ja mies. Tässä esimerkissä mies ja toinen naisista ovat lasten biologisia vanhempia. Kolmen vanhemman perhe on kolmiapila, neljän neliapila.

Sosiaalinen vanhempi ei ole lapsen biologinen vanhempi. Hän ei ole geneettisesti tai välttämättä juridistisestikaan sukua lapselle.

Perheen sisäisessä adoptiossa biologisen vanhemman puoliso adoptoi hänen lapsensa


Autio kannusta myös kaikkia perheiden, lasten ja nuorten kanssa töitä tekeviä lukemaan teoksen. Hän uskoo, että Suomessa terveydenhuollon ammattilainen osaa kohdata erilaiset perhemuodot.

– Oma kokemukseni on ollut todella hyvä. Kirjassakin todetaan, että kun on avoimesti kertonut omasta perheestä, vastaanotto on yleensä ollut asiallinen. Toki on poikkeuksiakin, mutta nekin enemmän liittyvät siihen, ettei ole kokemuksia, Autio sanoo.

"Vanhempien asenteista olisin huolissani"

No niin, vanhempien saama kohtelu on nyt käsitelty. Entäs lapset? Huonoa nettikeskustelua mukaillen seuraavaksi täytyykin kysyä, kuka ajattelisi lapsia. Mitä, jos kahden äidin poikaa kiusataan?

– Olen ensinnäkin kuullut todella paljon myönteisiä kokemuksia siitä, ettei ole kiusattu. Ajattelen, että huomio pitäisi kääntää kiusaajaan. Aina löytyy syy, josta voi kiusata. Lapset ottavat uudet asiat ja kaikenlaiset perheet vastaan, vanhempien asenteista olisin huolissani. Ja siitä, mitä lapset kuulevat vanhemmiltaan, Autio sanoo.

– Olisin huolissani asioista, joita vanhempi sanoo, ja jotka sitten päätyvät lapsen puheeseen. Ei ole ollenkaan oikea suunta kieltää ihmisiä lisääntymästä siksi, että pelätään, että lapsia ehkä kiusataan.

Jos luokkakaverilla on kaksi isää ja yksi äiti, asiasta voi puhua suoraan lapsen kanssa. Kysymyksiin kannattaa vastata avoimesti. Lapset ottavat uudet asiat vastaan avoimin mielin.

– Tästä aiheesta on haastateltu Sateenkaaren alla -kirjaan kirjoittanutta Ronja Salmea, joka itse on sateenkaariperheen lapsi. Hän on kertonut saaneena lapsilta ja nuorilta todella paljon myönteistä palautetta siitä, että on tullut julkisuuteen sateenkaariperheen lapsena, jolla kaikki on ihan hyvin. Tällaisen haastattelupätkänhän voisi vaikka näyttää nuorelle. Riippuu tietenkin lapsen iästä, miten asiat kannattaa selittää.

Lue myös:

    Uusimmat