Mainos

Lapsensa perhesurmassa menettänyt isoisä: Sytytän kynttilän myös isälle

Viime ja tämän vuoden aikana Suomessa on tehty peräti kahdeksan perhesurmaa. Eläkkeelle jäänyt Ypäjän kirkkoherra Risto Ahti menetti viime keväänä Bulevardin perhesurmassa tyttärensä, 1- ja 3-vuotiaat lapsenlapsensa sekä vävynsä.

– Se oli perjantai 13. päivä huhtikuuta, kun yllättäen poliisi toi tiedon. Ei ollut minkäänlaista etukäteisaavistusta minulla, vaimolla eikä perheellä.

– Olin tietokoneella ja sanoin vaimolle, että tuli poliisiauto tuohon pihaan. Hetken päästä soi ovikello, ja vaimo arvasi, että "nyt on ikävää - ei poliisilla ole muuta kuin ikävää uutista tuotavana", Ahti muistelee MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa.

Ahti kertoo ryhtyneensä saman tien kirjoittamaan asiasta Kotimaa-lehden blogi-sivulle.

– Että äsken minulla oli kaksi ihanaa pikkutyttöä, lastenlasta, mutta nyt ei ole yhtään

Miksi te halusitte heti kirjoittaa siitä?

– Sitä vaimokin ihmettelee. Tässä olen oppinut sen, että jokaisella on oma tapansa kokea surua. Naiset ovat sellaisia, että ne ehkä haluaa jutella ja kosketella. Miehillä on ehkä se, että lähdetään metsään kävelemään tai halkoja hakkaamaan. Minulla on se tapa, että kirjoitan. Olen kirjoittanut päiväkirjaakin 50 vuotta joka päivä.

Lämmin perhetapaaminen ennen tragediaa

Ahti sanoo tavanneensa tyttärensä viisi päivää ennen tragediaa.

– Oli pääsiäinen, ja siinä valmistettiin pääsiäisateria. 3-vuotias oli reippaalla tuulella. Hän huolehti vaarista enemmän kuin koskaan ennen. Toi pääsiäispupuja ja muita koristeita siihen eteen. Se oli hyvin lämminhenkinen viimeinen muisto. Hyvin kaunis muisto.

Tapahtunut on läheisensä menettäneelle isoisälle edelleen mysteeri.

– Olisi mukava, jos puolueettomat asiantuntijat saisivat jotakin selville. Tämä on asia, jota ei voinut ennakoida. Ja heillähän oli naapuritaloon, isompaan asuntoon muutto edessä Helsingin Hietalahdessa. Muuton piti olla sitten seuraavana päivänä. Mitä siinä on tapahtunut? En tiedä.

– Ehkä on kysymys äkkinäisestä päähänpistosta tai sairauskohtauksesta, jonka joku asia on ärsyttänyt. Siinä tulee äkkiä niin paljon tehtyä asioita, joita ei edes huomaa.

Ahti kehottaa ihmisiä hakemaan apua ja puuttumaan toisten asioihin, vaikka aina se ei ole kovin helppoa.

– Jos perheissä on ongelmia, aina on hyvä hakea apua jostakin. Jos ei itse huomaa, niin työpaikalla tai sukulaisissa tai naapureissa kehotettaisiin menemään johonkin apua hakemaan. Vaikka ei se kehottaminen mitenkään helppoa ole, toisten asioihin puuttuminen.

"Usko joutui koetukselle"

Entinen kirkkoherra myöntää uskonsa joutuneen koetukselle. Myös anteeksiantamuksen merkitystä on mietitty uudelleen.

– Kyllä se joutui. Siitä tulikin melkoinen kriisi ja myllerrys tälle uskolle. Ymmärrän täysin niitä ihmisiä, joiden jumalakuva romahtaa täydellisesti.

– Sitä olen itsekin kuukaudet ja viikot miettinyt, ja tullut siihen tulokseen, että elämä jatkuu anteeksiantamuksen varassa. Sen takia äsken sytytin neljä kynttilää pienille tytöille ja heidän äidilleen, tyttärelleni, mutta sytytin myös neljännen kynttilän.

(MTV3)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.