Lapsen seksuaalikasvatus aloitettava jo ennen koulua

Viimeistään ensi viikolla koululaiset aloittavat jälleen opintiensä. Moni odottaa jo innolla kavereiden tapaamista ja paluuta arkeen kesäloman jälkeen, mutta koulun alkaminen voi herättää myös hämmennystä ja pelkoa.

- Tunteet koulun alkaessa ovat valtavan suuria. Lapsella on kova halu pärjätä, mikä herättää kysymyksiä esimerkiksi siitä, olenko riittävä ja miten minut otetaan vastaan, Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore kuvailee.

Huomenta Suomen vieraana ollut Cacciatore sanoo, että lapselle on tärkeää tuntea itsensä hyväksytyksi, sillä hän joutuu kohtaamaan uuden ympäristön ilman vanhempia.

- Koulun vaihtaminen tai ekaluokalle meno ovat herkkiä hetkiä lapselle. Näissä tilanteissa lasta pitäisi valmistaa myös seksuaalisuudessa, Cacciatore sanoo.

Lapset kuulevat seksistä kirosanojen kautta

Vanhempien kannattaisi miettiä lapsen koulussa kohtaamia haasteita.

- Moni vanhempi haluaa suojata lastaan eikä puhu hänelle seksuaaliasioista lapselle kun lapsi menee ensimmäiselle luokalle. Ennen tämä on voinutkin toimia, mutta nykyään noin joka toisella ekaluokkalaisella on kännykkä. Siinä voi olla netti, jossa on ihan mitä tahansa.

Cacciatore muistuttaa, että kouluissa on vanhempia oppilaita, jotka saattavat huomata pienen koululaisen tietämättömyyden ja opettaa tätä omalla tavallaan.

- Lapset kuulevat seksuaaliasioista kirosanojen kautta, jolloin seksuaalisuuteen tulee pelottava ja ahdistava sävy. Lapsi ei sen jälkeen uskalla kysyä asioista aikuisilta, tai sitten lapsi rakentaa tunnemaailmaansa negatiivisen asenteen kautta.

Cacciatore pitää erittäin tärkeänä sitä, että lapsi tietää seksuaalisuuden olevan arvokas asia. Lapsen on hyvä tietää, että ihmiskehossa on arvokkaita, yksityisiä paikkoja, joilla on olemassa nätit nimet.

Harvalla vanhemmalla omaa kasvatusta

Monella vanhemmalla on tässä asiassa itselläkin opiskelemisen paikka. Cacciatore kertoo kuulleensa vanhempainilloissa, että vain harva vanhempi on itse saanut rakentavaa, asiallista ja jatkuvaa seksuaalikasvatusta.

- Meillä ei ole malleja. Ennen ei ollut tätä valtavaa mylläkkää, joka tuo kielteistä eikä niin rakentavaa tietoa. Sitä varten nyt on tehty erilaisia oppaita ja informatiivisia internetsivustoja.

Pelkkä tiedon jakaminen lapselle ei kuitenkaan riitä, vaan vanhemmalla täytyisi olla jatkuva puheyhteys lapsen kanssa.

- Tätä kautta tulee arvostava ja kunnioittava suhtautuminen ihmiseen ja omaan itseensä.

Kirja hyvä apuväline seksuaaliasioissa

Uusi mylläkkä lapsen elämässä tulee yläasteelle siirryttäessä. Murrosikä on tuolloin pahimmillaan ja aivojen tunnealueet kasvavat vartalon mukana.

Yläasteella lapsi kokee monenlaisia hämmennyksen tunteita.

- Ujostuttaa, jännittää, kiinnostaa, kiihottaa. Lapsi miettii, mikä on oikein ja mitä kuuluu tai mitä saa tehdä. Hän myös miettii sitä, hyväksytäänkö hänet "isojen" joukkoon. Tässä on jälleen se riski, että lapsi lipsahtaa siihen kurjaan joukkoon ja joutuu kiusatuksi ja eristetyksi.

Cacciatoren mukaan erilaisiin haitallisiin nettiyhteisöihin lipsahtaminen ja oman itsetunnon mureneminen on syy siihen, että lapsi syrjäytyy myöhemmin helposti parisuhteesta.

- Jotkut nuoret osaavat ilmaista näitä huoliaan ja kysymyksiään itse, mutta monet eivät. Sekavaa ja ristiriitaista tietoa on ylettömän paljon.

- Joissain kodeissa puhutaan asiallisesti, joissain ei. Tietenkään omista kokemuksista ja seksituntemuksista ei pidäkään puhua, mutta aina voi ostaa hyvän kirjan ja sanoa, että lue tuosta noin. Kirja kannattaa tosin lukea itse ensin ja varmistaa, että sen todella haluaa antaa nuorelle, Cacciatore sanoo.

Väestöliitto on mukana auttamassa vanhempia vastaamaan niin lasten kuin nuorten mieliä askarruttaviin kysymyksiin. Lisätietoa löytyy muun muassa Väestöliiton nettisivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat