Lapsen kanssa lentokoneessa – näin teet matkasta mielekkään

Paraskaan matkasuunnitelma ei aina toteudu niin kuin olisit toivonut. Erityisesti lasten kanssa matkustaessa on hyvä varautua yllätyksiin.

Pitkä lentomatka on haastava aikuisillekin, joten miksei myös lapsille. Oman ja lapsen matkustamisen helpottamiseksi on tärkeää varautua matkaan hyvin jo etukäteen.

Noudata lapsen unirytmiä

Täydellisessä maailmassa lapsi nukahtaisi istuimelleen matkan alussa, ja heräisi vasta koneen laskeuduttua. Luultavasti tällainen onni ei kuitenkaan osu kohdallesi. Noudata lapsen unirytmiä. Pidä lapsi vireänä. Leiki ja viihdytä lentokentällä ennen koneeseen nousua, jotta lapsi ehtii kuluttaa energiaansa ennen lentoa.

Pakkaa mukaan monipuolista viihdykettä

Elektroniset laitteet, videot ja musiikki voivat tehdä matkasta mielekkään. Nousun ja laskun aikana laitteita ei kuitenkaan voi käyttää, joten ota mukaan vanhanaikaisempaa viihdykettä, kuten satukirjoja, pieniä leluja tai matkapelejä.

Ota kotoa mukaan pieniä yllätyksiä lapselle, joilla voit ilahduttaa häntä lennon aikana. Esimerkiksi pieni leikkiauto, nukke, tarra-arkki, värikäs tikkari tai värityskirja voivat piristää lasta silloin, kun aika alkaa käydä pitkäksi ja levottomuus iskeä pieniin jalkoihin.

Lentokoneen nousu ja lasku ovat raskaita lapselle

Nousun ja laskun aikana erityisesti lasten pienet korvat kärsivät ilmanpaineen vaihtelusta. Isommille lapsille voit tarjota naposteltavaa tai juotavaa. Pienempiä lapsia voit yrittää viihdyttää ja leikittää, jotta kipu unohtuu.

Varaudu viivytyksiin

Siltä varalta, että lento myöhästyisi tai peruuntuisi, on hyvä varautua käsimatkatavaroilla, jotka pelastavat ikävistä tilanteista. Vaippojen ja pyyhkeiden lisäksi varaa lapsen lempilelu tai peitto sekä vaihtovaatteet.

Muista välipalat

Kaikki tuntuu pahemmalta nälkäisenä, myös lasten kohdalla. Pakkaa mukaan pieniä välipaloja, jotka voivat piristää kriittisellä hetkellä. Hedelmät, vihannekset, keksit ja voileivät täyttävät pienen vatsan mukavasti. Unohda jogurtit ja muut sotkevat ruoat. Muista myös, ettet voi viedä turvatarkastuksen läpi nesteitä.

Varaa tarpeeksi aikaa

Varaa tarpeeksi aikaa lentokentällä ja vaihtolennoilla lapsen wc-käynneille tai vaipanvaihdoille. Älä altista lasta lentomatkustamisen lisäksi ylimääräiselle kiireelle.

Aurinkolasit lennolla voivat auttaa lasta

Ota aurinkolasit mukaan lapselle lennolle. Näin lapsen näkökenttä hälvenee ja voit samalla helpottaa potentiaalista pahoinvointia tai huimausta, josta lapsi voi kärsiä lennon aikana.AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat