Läpimurto tutkimuksissa: Tässäkö apukeino sokeuteen?

Tiedemiehet ovat ottaneet todellisen edistysaskeleen näkörajoitteisten ihmisten auttamisessa. Sokea australialaisnainen on saanut näkökykynsä osittain takaisin maailman ensimmäisenä, bionista silmää käyttävänä ihmisenä.

Australialaiselle Dianne Ashworthille asennettiin täysin uudenlainen 'keinosilmä' toukokuun alkupuolella. Silmän annettiin olla paikallaan kuukauden, ennenkuin se kytkettiin päälle.

– Odotin silmän päälle kytkemistä todella innoissani, ja kaikki olivat todella jännittyneitä, sillä kukaan ei tiennyt mitä tulisin näkemään. Pian aloin hahmottaa pieniä heijastuksia ja erilaisia tumman ja mustan sävyjä, Ashworth kertoo.

Ensimmäisten hetkien jälkeen Ashoworth kertoo nähneensä muotoja ja hahmoja, sekä pilvenmuotoisia heijastuksia.

Apua yksin liikkumiseen

Bioninen silmä on rakennettu ja testattu Bionic Vision Australia-nimisessä yrityksessä, ja se koostuu 24 elektrodista, jotka on yhdistetty silmän näkökeskukseen.

Itse silmä asennetaan silmän suonikalvon takana olevaan tilaan, jossa myös verkkokalvo sijaitsee. Tämän jälkeen laite lähettää impulssiärsykkeitä, jotka stimuloivat taas verkkokalvon toimintaa.

Laitteen antamalla auttavalla näkökyvyllä näkövammaiset voivat ainakin hahmoittaa muotoja, reunoja sekä vaaleita ja tummia esineitä taaten potilaille helpommat mahdollisuudet yksin liikkumiseen.

Katso video naisen haastattelusta:

(MTV3)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat