Lampun vaihtoa vai peräti tapetointia? Näin suomalaisilta sujuvat kodin kunnostustyöt

Yksinkertainen kodin kunnostustyö sujuu suomalaisilta helposti. Miehet ovat pääsääntöisesti naisia kätevämpiä tekemään remonttitöitä. 

Yksinkertainen kodin kunnostustyö, esimerkiksi kodin lamppujen vaihto, sujuu valtaosalta suomalaisista käden käänteessä. Seiniä sen sijaan osaa tapetoida itse alle puolet ja vaativampia toimenpiteitä, kuten kuiva- tai märkätilan laatoitusta, taitaa alle viidennes suomalaisista.

Tämä selviää Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan kyselystä.

Kampanjakyselyssä suomalaisilta kysyttiin, mitkä remontti- ja kunnostustyöt he osaavat tehdä itse. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta ilmoitti kodin lamppujen vaihtamisen hoituvan omatoimisesti, minkä lisäksi noin 80 prosenttia vastaajista kertoi taitavansa huonekalujen kokoamisen sekä seinien maalaamisen.

– Seiniin liittyen maalaustyöt selvästi sujuvat suurimmalta osalta suomalaisista, mutta tapetointi on harvempien taito: sitä kertoi osaavansa tehdä vain noin joka toinen vastaaja. Yhtä usea kertoi hallitsevansa esimerkiksi listojen asennuksen, tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitosta kertoo.

Ote selvityksestä: mitä kunnostus- tai remonttitöitä osaat tehdä itse?

 • Lampun vaihtaminen (90 %)
 • Huonekalujen kokoaminen (79 %)
 • Seinien maalaus (78 %)
 • Kaappien kokoaminen (57 %)
 • Seinien tapetointi (48 %)
 • Listojen asennus (47 %)
 • Sisäseinien purkaminen (33 %)
 • Parketin / laminaatin asennus (32 %)

Miehet näyttävät kyselyn perusteella pääsääntöisesti olevan naisia kätevämpiä tekemään remonttitöitä. Muun muassa parketin tai laminaatin asennus onnistuu puolelta kyselyyn vastanneista miehistä, kun naisista vain 15 prosenttia ilmoittaa osaavansa hoitaa tuon työn.

– Samoin vanhemmat ikäpolvet tuntuvat yleisesti olevan hieman taitavampia kunnostustöissä kuin nuoremmat: esimerkiksi sisäseiniä osaa rakentaa 22 prosenttia yli 30-vuotiaista, mutta tätä nuoremmista vain yhdeksän prosenttia. Sen sijaan nuoremmat ovat vanhempia ikäryhmiä tottuneempia esimerkiksi kokoamaan huonekaluja itse, Eljala toteaa.

Syksyisin remontoidaan sisätiloja

K-raudan ja Rautian asiantuntijoiden mukaan syksy on vilkkainta sisätilojen remontointiaikaa. Syysajalle ominaisia remontteja ovat esimerkiksi lisäeristykset ja lämmitysjärjestelmien uusiminen.

– Trendinä on nyt pesutilojen perusteellinen remontointi niin, että laitetaan kaikki uutta. Muissa asuintiloissa tehdään enemmän pintaremontteja. Meillä on myös käsitys, että itse tekeminen vähenee koko ajan ja siirrytään "do-it-yourself"-tekemisestä "do-it-for-me"-tekemiseen, K-raudan ja Rautian asennuspalveluita kehittävä asennuspalvelupäällikkö Vesa Leikas Rautakeskosta sanoo.

– Kuten tutkimuskin osoittaa, itse tehdään lähinnä maalaamista, mutta apua haetaan jo kaikkiin remontteihin. Osaltaan itse tekemiseen vaikuttaa myös lainsäädäntö.

Tietoa tutkimuksesta: Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa ja siihen vastasi 1017 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto

 

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja