Mainos

Lämmin sää piristi järvien sinileväkukintoja

Alkukesän helteet hellivät myös järvien sinileväkasvustoja.

Järvien sinilevätilanne oli tyypillinen juhannusviikolle asti. Suomen ympäristökeskuksen Syken erikoistutkijan Marko Järvisen mukaan pintakukinnat ovat kuitenkin selvästi runsastuneet viime viikosta.

– Poikkeuksellisen lämmin alkukesä ja uusi lämmin sääjakso ovat edesauttaneet sinilevän kasvua. Lämmin, tyyni ilma mahdollistaa, että sinilevät nousevat pintaan silminnähtäviksi raidoiksi tai lautoiksi, kertoo Järvinen.

Sekä sisävesillä että merialueilla sinilevähavaintojen huippu on elokuussa. Syken leväennusteen mukaan sinilevätilanteen ei pitäisi äityä pahaksi ainakaan merialueilla. Järvien osalta ennustaminen on hankalampaa.

– Suomessa on yli viiden aarin kokoisia järviä noin 188 000 kappaletta, ja yli hehtaarin kokoisia 56 000 kappaletta. Syken viikottaisessa seurannassa on mukana vain 280 järveä, Järvinen selventää.

Jokainen järvi on erilainen: naapurijärven levätilanne ei välttämättä päde omaan mökkijärveen. Järvisen mukaan veteen saa pulahtaa rauhallisin mielin, kunhan pitää maalaisjärjen mukana.

– Aina kannattaa uida, kun siihen on mahdollisuus! Mutta jos rantaan ilmestyy runsaita sinileväkukintoja, on otettava huomioon mahdolliset riskit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.