Mainos

Laihdutusyritykset epäonnistuivat kerta toisensa jälkeen – kun mikään ei auttanut, enimmillään 125 kiloa painanut Janttu turvautui lihavuusleikkaukseen

MTV3:n Studio-ohjelmassa käsitellään huomenna lihavuutta ja syömishäiriöitä. Lihavuuden taustalla nähdään usein kohonnut elintaso ja elintapojen muuttuminen. Ulkonäön ja laihuuden korostamisen ajatellaan vaikuttavan syömishäiriöiden puhkeamiseen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lihavuus on yksi merkittävimmistä kansanterveydellisistä ongelmista maassamme.

Lihavuus lisää riskiä sairastua muun muassa kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, astmaan, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, masennukseen ja useisiin syöpäsairauksiin.

Lihavuus on yhteydessä myös lisääntyneeseen kuolleisuusriskiin.

Suomalaisten miesten paino on noussut 1970-luvulta ja naisten 1980-luvulta lähtien. Useat asiantuntijat puhuvat lihavuusepidemiasta.

Jojoilija haki apua lihavuusleikkauksesta

Kahden lapsen äiti Janttu on taistellut ylimääräisten kilojen kanssa koko aikuiselämänsä. Hän on niin sanottu jojoilija ja on onnistunut kaksi kertaa pudottamaan painoaan parikymmentä kiloa. Ne ovat kuitenkin tuleet aina takaisin. Enimmilllään hänen painonsa on ollut 125 kiloa. 

Terveysriskien pelottamana ja toivona aktiivisemmasta elämästä lastensa kanssa, Janttu haki apua lihavuusleikkauksesta. Se tehtiin hänelle Helsingissä Meilahden sairaalassa tammikuun lopulla. 

Leikkausten mää­rä on kaksi­kym­men­ker­tais­tunut maailmalla 20 vuodessa. Suo­messakin ne ovat yleis­tyneet vuo­desta 2006 läh­tien. Vii­me vuo­sina Suo­messa on lei­kattu noin 900 poti­lasta vuo­dessa.

Suo­men väkilukuun suhteu­tettuna leikkaus­määrä on Länsi-Eu­roopan pie­nimpiä. Esimerkiksi Ruot­sissa leikkauksia tehdään vuosittain 6 000 –7 000. Studiossa vieraillaan Jantun lihavuusleikkauksessa ja kuullaan lääkärin arvio siitä, kenelle leikkaus sopii. 

"En saanut lastani syömään"

Studiossa tavataan myös kokki ja ravintovalmentaja Teresa Välimäki, jonka Vilma-tytär sairastui 13-vuotiaana anoreksiaan. Joukkuevoimistelua harrastanut tytär karsi ruokavaliostaan pois kaikki herkut ja sen, minkä ajatteli olevan epäterveellistä.

Välimäki tunsi voimattomuutta ja epäonnistumista tyttärensä sairauden äärellä.

– Olen ruoka-alan ammattilainen, enkä saanut lastani syömään. Tunsin olevani äitinä epäonnistunut, Välimäki sanoo.

Oman tarinansa Studiossa kertoo lisäksi 27-vuotias näyttelijä Sonja Salminen, jonka paino nousi kymmeniä kiloja aivokasvaimen vuoksi. Lääkärit uskovat, että painon nousu johtui aivoperäisestä aineenvaihduntahäiriöstä.

Ravitsemuksen asiantuntijana ohelmassa nähdään Patrik Borg.

Studio Maikkarilla ja mtv-palvelussa tiistaina kello 21-22.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja