Lähtisitkö itse räntäsateeseen ilman ulkovaatteita? Ei lähde koirasikaan - vinkit rekun talvitamineisiin

Koira pitää yleensä yhtä vähän kylmästä viimasta ja räntäsateesta kuin omistansakin. Moni pitää koiran pukemista viimaa ja sadetta vastaan turhana hömpötyksenä, mutta toisinaan se on jopa välttämätöntä koiran terveyden kannalta.

Monien eläinlääkärien ja eläinhoitajien mukaan koiran pukeminen huonolla kelillä on suorastaan välttämätöntä, jotta koira pysyy terveenä. Kylmä talvinen räntäsade on paitsi epämiellyttävä turkilla monta kertaa päivässä, se myös altistaa erilaisille sairauksille lihasjännityksistä niveltulehduksiin. Koiran terveyden kannalta jokaisen koiran olisi hyvä omistaa edes ohut sadesuoja, vaikka turkki olisi paksu ja pitkä ja koira tottunut ulkoiluun.

Sääolosuhteet rasittavat koiran turkkia

Koiran talvivarusteilla on terveyden lisäksi valtavasti käytännön merkitystä. Kylmä vesi- ja räntäsade sekä kova kylmä tuuli vaivaavat sekä kaupungissa että maalla ulkoilevia koiria, ja vaurioittavat hoitamattomana näiden turkkeja.

Suolatut ja hiekatut tiet ovat taas erityisesti kaupunkikoirien riesa. Suola takertuu turkkiin ja koiran iholle, jossa se aiheuttaa kutinaa ja allergisia reaktioita. Koiran tassuissa suola ja muut tiestä lähtevät epäpuhtaudet saattavat myös aiheuttaa ongelmia.

Metsässä lenkkeillessä taas maasta ja puista tarttuvat roskat aiheuttavat päänvaivaa etenkin pitkäkarvaisten koirien omistajille. Turkkiin takertuu risuja, takiaisia, käpyjä, neulasia, joita on työläs puhdistaa pois. Nämä roskat voisi välttää ohuella takilla tai liivillä.

Lumi tuo omat haasteensa

Talvella useimmat koirat nauttivat lumesta ja pääsääntöisesti se on koiran omistajankin mieleen, sillä lumisessa maastossa ulkoilu on siistiä ja helppoa koirien kanssa. Lumi tuo kuitenkin haasteita jokaiselle koiralle, oli se pitkä- tai lyhytkarvainen, sillä lumi kasaantuu paakuiksi koiran tassuihin. Kun jääpaakkuja on tarpeeksi, koira ei enää juokse, vaan alkaa järsiä paakkuja pois varpaidensa välistä.

Toisaalta lumi tarttuu myös karvoihin, aiheuttaen mahan alle ja kaulalle jäisiä paukkuja, joiden poistaminen ja puhdistaminen käy työstä eikä ole hyväksi turkille. Lumiongelma on helppo välttää tossuilla sekä takilla tai viitalla.

Sovita koiran varusteita

Koiran vaatteiden ja tarvikkeiden istuvuus on erittäin tärkeää koiralle, sillä huonosti istuva tuntuu myös huonolta päällä. Pahimmillaan se ei suojaa eikä pysy päällä.

Varusteita on tärkeää sovittaa kunnolla. Nettikaupasta tilaaminen ei estä vaatteiden ja tarvikkeiden sovittamista koiralle, sillä netistä voi tilata kaksi erikokoista takkia, joista epäsopiva palautetaan.

Koiran talvitarvikkeita

1. Töppöset

Töppöset suojaavat pienen, ja miksei isommankin, koiran tassuja kylmältä ja estää jääpaakkujen muodostumista varpaiden väliin lumella ulkoillessa. Näin koira jaksaa ulkoilla kauemmin.

2. Takki tai liivi

Takki on ehdoton varuste karvattoman tai ohutkarvaisen koiran talvivarustuksessa, sillä ilman takkia koira palelee. Takki ja liivi suojaavat pitkäkarvaista koiraa mahakarvojen paakkuuntumiselta sekä roskien ja lian tarttumiselta karvoihin. Se säästää myös omistajan hermoja varsinkin loska-aikana, sillä koira on paljon puhtaampi ulkoilun jälkeen.

Huomioi, että takki ei saa olla koiralle liian tiukka. Karvojaan pörhistämällä eläin suojautuu kylmää vastaan. Näin se saa eristävää ilmaa karvojen sekaan. Jos takki on niin tiukka, että se latistaa selän karvat ihoa vasten, koiralla on varmasti kylmempi kuin ilman takkia.

3. Heijastinliivi

Heijastimet ovat koiran henkivakuutus pimeällä liikuttaessa, aivan samoin kuin ihmisenkin.

Mikäli takissa tai liivissä ei ole tarpeeksi heijastimia, kannattaa hankkia erikseen heijastinliivi, joka puetaan vielä päällimmäiseksi. Myös talutushihna voi olla heijastavaa materiaalia.

4. Toppapuku

Pieni ja ohutkarvainen koira saattaa talvipakkasella tarvita kokohaalaria pystyäkseen mukavasti ulkoilemaan monta kertaa päivässä ja pidemmän aikaa kerrallaan. Usein koiralle riittää pelkkä takki, mutta jos koira on haluton tulemaan ulos ja näyttää viluiselta, kannattaa kokeilla myös toppapukua.

5. Sadesuoja

Selkänahkaa pitkin valuva jäinen talvinen sade ei ole miellyttävä yllätys. Jotkut paksuturkkiset koirat taas nauttivat sateen viilentävästä vaikutuksesta.

Jokaisella koiralla kannattaa olla jonkinlainen sadesuoja, jonka voi pukea päälle sateella ja loskakelillä ulkoillessa. Sadesuoja ehkäisee myös turkin paakkuuntumista märässä sekä syksyn sotkuja sisällä.


Lähde: Koiratarvikkeita.com

Lue myös:

    Uusimmat