Lahjontaskandaali ravistelee Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmää – Täydelliset naiset -tähti Felicity Huffman tunnusti syyllisyytensä: "Kadun ja häpeän tekoani"

Felicity Huffman tunnusti syyllisyytensä USA:n yliopistoskandaalissa 2:04

Näyttelijä Felicity Huffmannia syytetäään lahjonnasta ja petoksesta. Huffmanin perhe maksoi tyttärensä testiarvosanojen korottamisesta.

Hollywood-näyttelijä Felicity Huffman, 56, ja yli kymmenen muuta vanhempaa olivat syytettyinä lahjonta- ja petosepäilyistä opiskelupaikkoja koskevassa rikosjutussa Bostonissa.

Huffman ja 12 muuta varakasta henkilöä sekä lahjuksia vastaanottanut valvoja ovat myöntäneet syyllisyytensä.

Myös suomalaisohjaaja Jalmari HelanderinBig Game -elokuvassa nähty Huffman myönsi maksaneensa huijaushyväntekeväisyysjärjestön kautta 15 000 Yhdysvaltain dollaria eli yli 13 000 euroa, jotta näyttelijän tytär hyväksyttiin USC-yliopistoon (University of Southern California).

"Olen pettänyt hänet"

Valvoja korotti Huffmanin tyttären arvosanoja yliopisto-opiskeluvalmiutta mittaavassa SAT-testissä.

– Myönnän täysin syyllisyyteni. Kadun ja häpeän tekoani, hyväksyn täysin tekoni aiheuttamat seuraukset, Huffman kommentoi tiedotteessa CNN:n mukaan.

– Häpeän tyttärelleni, perheelleni, ystävilleni, kollegoilleni ja koulutusyhteisölle aiheuttamaani tuskaa. Haluan pyytää anteeksi heiltä kaikilta sekä erityisesti niiltä nuorilta, jotka näkevät valtavasti vaivaa päästäkseen yliopistoon.

Huffman suuntasi anteeksipyyntönsä myös nuorten vanhemmille, "jotka tekevät valtavia uhrauksia lastensa eteen ja tekevät niin täysin rehellisesti".

Näyttelijän mukaan hänen tyttärensä ei tiennyt äitinsä lahjomistoimista mitään.

– Olen pettänyt hänet. Kannan tekoni aiheuttamaa taakkaa loppuelämäni. Halu auttaa tytärtäni ei ole mikään syy rikkoa lakia ja olla epärehellinen, Huffman sanoo lausunnossa.

Tekaistu hyväntekeväisyysjärjestö

Yhdysvalloissa paljastui hiljattain petosvyyhti, jossa varakkaat vanhemmat ovat järjestäneet lapsiaan huippuyliopistoihin maksamalla suuria rahasummia, kertoi New York Times.

Epäiltyjen joukossa ovat Felicity Huffmanin lisäksi näyttelijä Lori Loughlin ja hänen miehensä, muotisuunnittelija Mossimo Giannulli.

Huijauksen keskiössä oli amerikkalainen liikemies William Singer ja hänen perustamansa valmennuskursseja tarjoava The Key -yritys ja siihen liittyvä Key Worldwide Foundation -hyväntekeväisyysjärjestö.

Todellisuudessa järjestö keskittyi lahjomaan opettajia, auttamaan oppilaita huijaamaan pääsykokeissa ja väärentämään oppilaitoksiin tarvittavia dokumentteja.

Skandaalin ytimessä olevia yliopistoja, Yalea, Georgetownia, Stanfordia, UCLA:a, USC:ta (University of California), Wake Forest -yliopistoa ja University of Texasia (Austin) vastaan ei ole nostettu syytteitä petosepäilyistä tai lahjonnan vastaanottamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat