Täydelliset naiset -tähti mukana petosvyyhdissä – rikkaat ja kuuluisat lahjoivat lapsiaan huippuyliopistoihin

4:00

Näyttelijöitä on mukana laajassa petoksessa.

Yhdysvalloissa on paljastunut laaja petosvyyhti, jossa varakkaat vanhemmat ovat järjestäneet lapsiaan huippuyliopistoihin maksamalla suuria rahasummia, kertoo New York Times. BBC:n mukaan epäiltyjen joukossa ovat muun muassa Täydelliset naiset -sarjassa esiintynyt Felicity Huffman, näyttelijä Lori Loughlin ja hänen miehensä, muotisuunnittelija Mossimo Giannulli.

Huijauksen keskiössä oli amerikkalainen liikemies William Singer ja hänen perustamansa valmennuskursseja tarjoava The Key -yritys ja siihen liittyvä Key Worldwide Foundation -hyväntekeväisyysjärjestö. Todellisuudessa järjestö keskittyi lahjomaan opettajia, auttamaan oppilaita huijaamaan pääsykokeissa ja väärentämään oppilaitoksiin tarvittavia dokumentteja.

Yrityksen repertuaari oli laaja. Teinityttö, joka ei ollut koskaan pelannut jalkapalloa, pääsi Yaleen, koska hän Singerin yrityksen toimittamien paperien mukaan oli huippupelaaja.

Yliopistoon Etelä-Kaliforniassa halunnut täysin terve poika kärsi paperien mukaan niin pahasta lukihäiriöstä, että hän sai tehdä pääsykokeen erityistiloissa, missä lahjotut virkailijat vahvistivat hänen sisäänpääsynsä.

Oppilas, joka ei ikimaailmassa ollut soutanut, pääsi huippuyliopiston soutujoukkueeseen ja sen myötä yliopistoon kuvamanipulaation avulla.

Järjestö myös toimitti henkilöitä, joka tekivät pääsykokeet hakijan puolesta tai lahjoi valvojia korjaamaan koevastaukset.

Sivuovi opintoihin

Singer itse on auttanut laajan lahjusvyyhdin selvittelyssä.

–  Yliopistoon pääsee etuovesta, jolloin opiskelija tekee kaiken itse. Sitten on olemassa takaovi, jossa tehdään suuria lahjoituksia, mutta sisäänpääsy ei ole taattu. Minä loin sivuoven, josta pääsi varmasti sisään. Se oli hyvin houkuttelevaa monille perheille, Singer sanoi todistajanlausunnossaan.

Singerin oikeudenkäynti on määrä saada loppuun kesällä. Petoksella yliopistoon päässeet nuoret saavat jatkaa opinahjoissa, mutta vanhemmista toistakymmentä on jo joutunut oikeuteen.

Yliopistoja vastaan ei nosteta syytteitä, mutta useat yliopistot ovat NYT:n mukaan jo alkaneet erottaa lahjuksien ottamisesta epäiltyjä urheiluvalmentajia ja opettajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja