Lähes sata villiä valasta pyydystettiin Venäjällä viime vuonna – ympäristöjärjestö: valaat odottavat ahtaissa oloissa myyntiä merieläinpuistoihin

Venäjän kaukoidässä Tyynenmeren rannalla on ollut viime vuodesta lähtien "valaiden vankila", jossa lähes sata valasta elää ahtaissa altaissa vailla mahdollisuutta päästä liikkumaan vapaasti. Nyt vaatimukset valaiden vapauttamisesta ovat koventumassa, kertoo BBC.

Lähellä Nakohdan kaupunkia sijaitsevassa valastarhassa on BBC:n mukaan 11 miekkavalasta ja 87 maitovalasta. Valaat otettiin tiettävästi kiinni viime vuonna Ohotanmereltä. BBC:n mukaan valaiden pyydystämisestä on syytetty neljää venäläisyritystä.

Ilmasta käsin otettujen kuvien perusteella samassa altaassa on useita valaita. Kuvat on julkaissut venäläinen uutistoimisto TASS maaliskuussa.

Maitovalaat voivat kasvaa kolmesta kuuden metrin mittaisiksi ja miekkavalaat jopa lähes kymmenmetrisiksi. Vapaudessa valaat voivat uida kymmeniä kilometrejä päivittäin.

Valaiden vapauttamista on vaatinut muun muassa ympäristöjärjestö Greenpeace. BBC:n mukaan järjestö uskoo, että valaat aiotaan myydä merieläinpuistoihin Kiinassa. Järjestö on myös huolissaan valaiden terveydestä, koska ne joutuvat olemaan paikoillaan kylmässä vedessä. Järjestön mukaan muutamia valaita on kuollut vankeudessa.

BBC:n mukaan valaiden vangitsemisesta on aloitettu rikostutkinta. Venäjän laki sallii valaiden vangitsemisen tutkimus- ja opetustarkoituksissa. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kuitenkaan kyseessä näiden valaiden kohdalla, jos ne aiotaan myydä eteenpäin Kiinaan.

Greenpeace on saanut tukea valaiden vapautuskampanjalleen muun muassa näyttelijä Leonardo DiCapriolta ja malli Pamela Andersonilta. Anderson on vedonnut presidentti Vladimir Putiniin asti valaiden vapauttamiseksi.

BBC:n mukaan kuuluisa ranskalainen meritutkija Jean-Michel Cousteau, kuuluisan Jacques Cousteau'n poika, tapaa viikonloppuna Venäjän valtion edustajia Moskovassa. Tutkijoiden on myös tarkoitus vierailla valastarhassa.

Uutistoimisto TASS:n mukaan Putin on luvannut selvittää asiaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja