Lahden homekoulu meni lakkoon - sympatiaa eduskunnasta

Osa Lahden Launeen peruskoulun oppilaista meni tänä aamuna lakkoon. Aamukahdeksalta alkaneeseen lakkoon osallistuu noin 450 oppilasta.

Lakon syyksi on kerrottu koulurakennuksessa vuosia jatkuneet erilaiset sisäilmaongelmat. Vanhempien mukaan sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet useita kymmeniä sairastumisia ja opettajat kaikkoavat koulusta.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) ymmärtää lahtelaisvanhempia, mutta esimerkiksi rahaa uuden koulun rakentamiseen Lahteen hän ei lupaa.

– Tämä on vanhempien hätähuuto virkamiehille ja kunnan päättäjille, joiden on nyt nopeasti otettava lusikka kauniiseen käteen ja löydettävä lapsille terve oppimisympäristö, Huomenta Suomessa vieraillut Vahasalo kertoi.

Niin sanottu korjausvelka on vähintään jo 30 miljardia euroa. Mistä sellaiset rahasummat löytyvät?

– Nyt tarvitaan asennetta. Uuteen kouluun löytyy helposti 11 miljoonaa, mutta ei pieneen putkeen. Kuitenkin ne pienet asiat pitäisi korjata heti. Myös rakennusten korjaamiseen tarvitaan varhaista puuttumista. Toki tarvitaan myös rahaa, mutta sitä ei pidä antaa, jos ei osata korjata oikein.

Vahasalo ehdottaakin kaikkiin rakennusalan koulutusohjelmiin kosteus- ja homeasioiden opettamista. Lisäksi kuntien pitää valvoa, että kosteusvauriot korjataan oikein.

– Tässä kohdassa säästäminen aiheuttaa kuluja muualla, kun lapset sairastuvat. Ja kun ajatellaan heidän työelämänsä pituutta, tämä asia vaikuttaa koko elämän. Siksi siihen pitää puuttua nyt, Vahasalo sanoi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat