Lääkkeitä netistä – tunnetko reseptikäytännöt?

Lääkkeiden tuonti lomamatkoilta onnistuu harvoin helposti. Aina matkustaja ei tiedä tai muista, että maahantuotaville lääkkeille pitää pystyä esittämään resepti.

Lomareissun lomassa tehdyt lääkeostokset ovat riski myös siksi, että lääkkeet saattavat osoittautua tuotemerkkiväärennöksiksi. Ne voivat sisältää myrkyllisiä väriaineita, kemikaaleja tai huumaavia ainesosia.

Lääkeaineita saa tuoda Suomeen ETA-alueen ulkopuolelta kolmen kuukauden käyttöä varten. Resepti tai lääkärintodistus on pidettävä mukana.

Nettishoppailun lisääntymisen myötä myös lääkkeitä ostetaan netistä entistä enemmän. Tulli kuvailee netissä käytävän lääkkeiden kaupan kasvaneen räjähdysmäisesti. Aina tilaaja ei ole tietoinen lääkkeitä koskevista tullimääräyksistä.

Tilanne on siitä erikoinen, että netin kautta tehtyjä tilauksia ei rajoiteta minkäänlaisilla säännöksillä. Rajoitukset tulevat vastaan vasta silloin, kun tilaaja lähtee vastaanottamaan postin kautta tullutta lähetystä. Kun lääkkeiden vastaanottaja noutaa tilaustaan, on hänen esitettävä voimassa oleva resepti. Samalla tarkistetaan, onko lääkkeiden toimittaja todella oikeutettu lääkkeiden vähittäisjakeluun.

Netistä tilattujen lääkkeiden vastaanottaminen on luvallista ETA-maista, joita ovat EU-maiden lisäksi Liechtenstein, Norja ja Islanti. Postitse saa kerralla vastaanottaa ETA-alueelta enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan lääkemäärän.

Lääkkeiden vastaanottaminen postitse ETA-maiden ulkopuolelta on sen sijaan kiellettyä.

Lähde: Tulli

MTV3/Matkailu

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja