Vanhempien järkytys: Vuoden ikäisellä tytöllä diagnosoitiin aivokasvain – yksi erikoinen oire paljasti sairauden

3:56

Pieni brittityttö piti ensin vain päätään vinossa. Lopulta oireen syyksi paljastui aivokasvain, kertoo muun muassa Liverpool Echo.

MTV Uutiset oli seuraamassa vaativaa aivoleikkausta. Katso leikkaus yllä olevalta videolta!

Brittiläinen Zoe Archer, 22, arvasi, ettei kaikki ollut hänen tyttärellään hyvin, kun hän alkoi kiinnittää huomiota tämän epätavalliseen käytökseen viime helmikuussa. Reilun vuoden ikäinen Alisha Riley oli alkanut kallistaa päätään vasemmalle.

– Se oli vain hiukan, mutta hän teki niin muutaman päivän ajan ja ajattelin vain, että hänen niskansa saattaisi olla jäykistynyt. Hän ei itkenyt sen takia ja se ei ollut jumittunut siihen asentoon, äiti kertoo.

Muutaman päivän päästä Alisha alkoi oksentamaan, ja silloin Zoe vei tyttärensä ensiapuun.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuvauksista paljastui aivokasvain

Alishalle tehtiin useita eri testejä, joista kaikista tyttö sai terveen paperit. Silti Alishan kunto alkoi heiketä, ja äidin mukaan hänen kehityksensä laski 2-kuukautisen tasolle.

Lääkärit tekivät pienelle lapselle vielä kuvauksia. Silloin tehtiin järkyttävä löydös: tytöllä oli aivokasvain.

Kasvain oli ehtinyt kasvaa jo golf-pallon kokoiseksi, ja se oli kriittisessä osassa aivoja, josta muun muassa säädellään tasapainoa, koordinaatiota ja puhetta.

– Kun he sanoivat, että se on kasvain, minusta tuntui kuin sydämeni olisi pysähtynyt. Minä vain katsoin Alishaa ja aloin itkeä, äiti kertoo.

"Emme voineet uskoa sitä"

Pienellä tytöllä aloitettiin hoidot, joihin lukeutui muun muassa yhdeksän tunnin vaarallinen leikkaus. Leikkaus onnistui, mutta lääkärit ihmettelivät, miksei Alisha alkanut toipua nopeammin.

Toinen aivojen kuvaus osoitti syyn. Alishan aivokasvain oli aiemmin ajateltua pahalaatuisempi, ja se oli kasvanut takaisin.

– Emme voineet uskoa sitä. Olimme olleet iloisia, koska leikkaus oli onnistunut ja olimme ajatelleet, että kasvain olisi poistettu, joten syöpä olisi poistettu, Zoe kertoo.

Sädehoitoon ja kemoterapiaan liittyivät omat riskinsä, joten perhe päätti kokeilla toista reittiä. He matkustivat Yhdysvaltoihin kymmeneksi viikoksi kokeillakseen lapsen aivokasvaimen hoitoon protonihoitoa.

"Nyt tiedän, mistä oireista olla tarkkana"

Nyt Alishan hoitojen 30. kierros on ohi, ja perhe sai kuulla iloisia uutisia: kuvauksissa ei enää näkynyt aivokasvainta.

– Olen niin ylpeä siitä, miten hän on kestänyt kaiken, äiti sanoo.

Alisha on kehityksestään noin vuoden myöhässä, mutta hän ottaa kaksoisveljeään Jackia kovasti kiinni ryömimällä ja leikkimällä lattialla. Kaksoset viettävät 2-vuotissyntymäpäiviään lokakuun lopussa.

– Elämä ei todellakaan ole ollut helppoa ja Alishalla on vielä toinen kuvaus tammikuussa, mutta me olemme ikionnellisia. Uskon, että joka kerta kuvauksen lähestyessä meistä tulee huolestuneita. Mutta nyt tiedän, mistä oireista olla tarkkana, Zoe sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja