Mainos

Lääkärilehti: Rokottamattomuus oli koitua kaksivuotiaan kohtaloksi

Perusterve taapero sairastui kurkunkannen tulehdukseen eli epiglottiittiin, joka on estettävissä rokotuksella, uutisoi Lääkärilehti

Hib-bakteerin aiheuttamaan sairauteen sairastunut lapsi oli sairaalaan tuodessa kärsinyt kuumeesta ja hengenahdistuksesta. 

Päivystävä lääkäri luuli tapausta laryngiitiiksi eli kurkunpääntulehdukseksi.

- Kaksivuotiaan oireet eivät kuitenkaan helpottaneet kurkunpääntulehduksen hoitomuotoihin, kuten inhalaatioihin, Lääkärilehdessä kirjoitetaan. 

Seuraava päivystykseen tullut lääkäri kysyi lapsen vanhemmilta rutiinikysymyksensä taaperon saamista rokotuksista. Yllättäen hän sai vastaukseksi, ettei lapsi ollut saanut mitään rokotteita.

Tutkimusten jatkuessa lapsen veren happikyllästeisyys pieneni ajoittain. Lääkärit päättivät tutkia nielun leikkaussalissa ja asettaa lapselle samalla intubaatioputken. Leikkaussaliin saavuttua lapsi lakkasi äkisti hengittämästä.

Intubaatio kuitenkin onnistui ja lapsen tila korjautui nopeasti, ja potilas kotiutettiin kahdeksan päivän kuluttua. 

- Oltiin kuitenkin hyvin lähellä rokottamattomuuden aiheuttamaa kuolemantapausta, Lääkärilehdessä arvioidaan. 

Lasten epiglottiitti eli kurkunkannen tulehdus on ollut merkittävä ja pelätty tauti. Lääkärilehden mukaan se on kuitenkin lähes hävinnyt Suomesta sen jälkeen, kun HiB-rokote otettiin yleiseen rokotusohjelmaan 1993. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.