Lääkäri: Syö ja lämmittele näin ennen lihastreeniä

Lihaskuntoharjoittelusta saa kaiken hyödyn irti, kun siihen valmistautuu etukäteen. Lääkäri ja kehonrakentaja Jan Sundell korvaa aerobisen lämmittelyn ennen treenejä muulla tavalla.

– Salille ei saa koskaan mennä nälässä. Pitää syödä niin, että jaksaa vetää treenin tehokkaasti läpi. Polttoaineeksi tarvitaan hiilihydraatteja ja lihaksille proteiinia. Itse syön noin tuntia ennen treeniä kaurahiutaleita, maitoproteiinia ja ehkä pari riisikakkua. Myös leipä tai puuro raejuuston ja kahvin kanssa on hyvä ateria ennen treenejä. Ruoan täytyy kuitenkin antaa sulaa riittävästi ennen harjoitusta, Jan Sundell sanoo.

Entä miten keho lämmitellään parhaiten tulevaan suoritukseen?

– Ennen vanhaan ajateltiin, että lihaskuntoharjoittelua edeltävän lämmittelyn pitäisi olla nimenomaan aerobista liikuntaa, kuten kuntopyöräilyä tai soutulaitteella treenaamista. Vaikka syke nousee näissä liikkeissä hyvin, lihakset tarvitsevat vielä lisälämmittelyä itse salin puolella.

– Minun mielestäni aerobista parempi vaihtoehto on niin sanottu liikespesifinen lämmittely. Sillä tarkoitetaan sitä, että mennään aika lähelle liikettä, jolla itse treenikin tehdään. Käytännössä liikelämmittelyssä tehdään jotakin liikettä ensin omalla painolla ja sitten tangon kanssa pitkiä sarjoja. Kun vähän puuskuttaa ja lihaksissa on hyvä verenkierto, niin lihakset ovat hyvin lämmenneet.

Jaksamista täytyy pitää yllä myös treenin aikana.

– Kun ottaa kulauksen vettä sarjan–parin välein, suorituskyky ei laske kuivumisen takia, Sundell sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Miten salilla sitten pitäisi toimia? Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat