Lääkäri: Pitkälle edenneen melanooman ennuste parantunut

25:46

Jos melanooma ei ole ehtinyt levitä imusolmukkeisiin, valtaosa tapauksista voi parantua leikkauksella. Myös laajemmalle levinneen melanooman ennuste on parantunut viime vuosien aikana.

Pahin tilanne on silloin, jos melanooma on päässyt leviämään laajemmalle. Silloin ennuste riippuu pitkälti siitä, kuinka laajalle syöpä on ehtinyt levitä. Ennuste on kuitenkin viime vuosina parantunut.

– Jos ennen ennuste oli noin 6–9 kuukautta, niin nyt se on yleensä kuitenkin useampia vuosia, syöpätautien erikoislääkäri Pia Vihinen kertoo Studio55.fi-lähetyksessä.

– Ennuste riippuu alkutilanteesta ihan täysin, eli jos se on paikallinen ja ihan pieni, eikä ole levinnyt imusolmukkeisiin, niin ennuste on todella hyvä. Melkein 90 prosenttia paranee pelkällä leikkauksella. 

Jos melanooma on päässyt leviämään imusolmukkeisiin, mutta saadaan hoidettua leikkauksella, uusiutumisriski on 50 prosenttia.

– Silloin potilas on yleensä syöpälääkärin seurannassa leikkauksen jälkeen, vaikkei hänellä välttämättä olisikaan mitään hoitoa.

Jos havaitsee luomissa epäilyttäviä muutoksia, tilanne kannattaa tutkituttaa mahdollisimman pian.

– Täytyy muistaa, että ihomelanooman ennuste on kaiken kaikkiaan aika hyvä, jos on tällainen matalan riskin matala melanooma, joka ei ole vielä levinnyt mihinkään.

Tällöin myös uusiutumisriski on pieni.

Millaisista luomista melanooman tunnistaa? Miten melanoomaa hoidetaan? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja