Lääkäri: Nämä tekijät voivat altistaa virtsankarkailulle

Virtsankarkailu on vaiettu vaiva 24:53

Studio55.fi-lähetyksessä puhuttiin virtsankarkailusta. HYKS:in Naistenklinikan synnytys- ja naistentautien erikoislääkärin Tomi Mikkolan mukaan vaivasta kärsii jopa joka viides suomalaisnainen.

Tomi Mikkolan mukaan virtsankarkailua on kahta tyyppiä. Ponnistamisen, eli esimerkiksi juoksemisen tai hyppimisen, yhteydessä esiintyvä karkailu on tyypillistä nuoremmilla naisilla kun taas yllättävä, pakko-oireinen muoto on enemmän ikääntyvien ongelma. Myös näiden kahden välimuotoa esiintyy.

– Tärkeää on tunnistaa sairauden muoto oikean hoidon löytämiseksi.

Ponnistamiseen liittyvässä virtsankarkailussa on usein kyse rakon kaulan pettämisestä, jolle altistavia tekijöitä ovat ylipaino, raskaus ja synnytys. Pakko-oireinen karkailu taas voi liittyä muihin hermostollisiin sairauksiin, kuten esimerkiksi MS-tautiin. Myös esimerkiksi sydän- ja verenpainelääkkeet voivat lisätä virtsan määrää ja sitä kautta altistaa virtsankarkailulle.

Virtsankarkailu on arka aihe, josta saatetaan kärsiä vuosia ennen lääkärin vastaanotolle hakeutumista.

– Mitä iäkkäämmästä naisesta on kysymys, usein sitä kauemmin menee hakea apua, Mikkola kertoi lähetyksessä.

Hän kehottaa hakemaan apua sairauteensa, jos se häiritsee jokapäiväistä elämää.

– Sairaudesta voidaan puhua silloin, kun vaiva aiheuttaa selkeää sosiaalista haittaa, esimerkiksi liikuntasuoritusten välttämistä. Osa jopa eristäytyy kokonaan kotiin.

Voiko virtsankarkailua hoitaa omatoimisesti? Entä tehoaako leikkaushoito? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat