Lääkäri: Nämä ovat suurimmat uhat matkoilla

Lomalaisen matka-apteekki 22:33

Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut matkailulääkäri Mikko Lehtovirta kertoo, millaisiin terveydellisiin ongelmiin matkailijan kannattaa varautua, kuinka paljon ennen matkaa on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Matkailulääkäri Mikko Lehtovirran mukaan ihmiset ovat nykyään tottuneet siihen, että kaikki on helppoa ja mihin tahansa paikkaan voi päästä helposti. Tämä on kuitenkin vain yksi näkökanta matkustamiseen.

– Me olemme edelleen lastuja luonnon lainehilla, eikä ole tyhmyyttä tai heikkoutta vaan viisautta, että joka ikinen matkailija miettisi, kuka on matkalla, minne, missä seurassa, ja milloin, sanoo Lehtovirta.

Matkailijan kannattaa siis varautua Lehtovirran mukaan matkan aikana ilmeneviin ongelmiin, jotka saattavat koskea esimerkiksi matkailijan terveyttä.

Lehtovirran mukaan karkeasti sanottuna länsimaissa matkustettaessa voi pärjätä hyvin maalaisjärjellä, mutta kauemmas matkustettaessa täytyy tehdä enemmän etukäteissuunnittelua, ja esimerkiksi kääntyä tarpeen tullen lääkärin puoleen. Maalaisjärki täytyy tietenkin olla matkustettaessa aina mukana, lomakohteesta riippumatta.

– Se (maalaisjärki) pitäisi olla mukana senkin takia, että edelleenkin matkailijan suurimmat uhat ovat liikenne, seksi ja alkoholi, yleensä erilaisissa kombinaatioissa, muistuttaa Lehtovirta.

Jos aikoo matkustaa kauemmas, lääkärin puoleen kannattaa kääntyä hyvissä ajoin.

– Nyrkkisääntönä on, että jos noin puolitoista kuukautta, kaksi kuukautta ennen matkaa käy lääkärissä, ei joudu ongelmiin, sanoo Lehtovirta.

Lääkärin puoleen pitää kääntyä aikaisin siitä syystä, että useampiin kaukokohteisiin tarvitaan rokotuksia. Osa rokotuksista pitää ottaa noin kuukausi ennen matkakohteeseen saapumista.

Mitkä ovat sellaiset yleisimmät rokotukset, joiden täytyy olla aina voimassa matkalle lähdettäessä? Entä mikä on Lehtovirran mukaan yleisin matkan aikana iskevä tauti, ja kuinka tämän tautia voi ehkäistä? Katso Lehtovirran haastattelu kokonaan! 

Lue myös:

    Uusimmat