Laaja jenkkitutkimus: Nämä autot ovat rattijuoppojen suosiossa

Tältä näyttää autoilu rattijuopon silmin 1:52
Tältä näyttää ajaminen rattijuopon silmin.

Yhdysvalloissa selvitettiin autot, joiden kuljettajilla on todennäköisimmin rattijuopumustaustaa. Selvitys ei kuitenkaan kerro, millä autoilla useimmin ajetaan humalassa.

Humalassa ajaminen on yksi pahimmista rikkeistä, joihin kuljettaja voi sortua. Yhdysvalloissa rattijuopumus on osatekijänä noin 10 000 liikennekuolemassa vuosittain, mikä tarkoittaa keskimäärin useampaa kuin yhtä kuolemaa tunnissa koko vuoden ympäri.

Amerikkalainen Insurify on selvittänyt 2,7 miljoonan vakuutusyhtiöille jätetyn korvaushakemuksen perusteella autot, joiden kuljettajat ovat useimmiten jääneet ajouransa aikana kiinni rattijuopumuksesta.

Listan ykkösenä on Yhdysvalloissa suosittu avolava-auto Ram 2500. Tuhatta kuljettajaa kohden peräti 45,3 Ram-kuljettajalla oli rattijuopumustaustaa. Käytännössä siis yksi 22 Ram 2500:n kuljettajasta on joskus jäänyt kiinni humalassa ajamisesta. Tämä on yli tuplasti USA:n keskiarvoon verrattuna.

Seuraavaksi todennäköisimmin tuomitun rattijuopon alla oli Chevrolet S-10, BMW:n 4-sarjalainen, Audi A4, Dodge Dakota, Subaru WRX tai BMW:n 7-sarjalainen.

Listan häntäpäässä olivat autot, joiden ratin takana on vakuutusyhtiöiden datan mukaan kaikkein epätodennäköisimmin rattijuopumushistoriaa omaava kuljettaja. Nämä autot olivat Toyota RAV4, Hyundai Santa Fe ja Toyota Sienna.

On syytä huomioida, että selvitys ei suoraan kerro automalleja, joiden ratisst on kärytty. Se ainoastaan paljastaa autot, joiden kuljettajilla on historiaa rattijuopumuksesta.

Lähde: The Drive

Lue myös:

    Uusimmat