Harvinainen päätös: Lounais-Suomen poliisi määräsi rattijuopon Mersun romutettavaksi – komisario kertoo MTV:lle, miksei sitä myyty

Poliisin uudet Mersu-maijat jo tien päällä 0:23
Katso videolta ylikomisario Sami Hätösen ottamia valokuvia Helsingin poliisilaitoksen uudesta Mercedes-Benzistä.

Lounais-Suomen poliisin yleisjohtaja antoi viime viikolla määräyksen toistuvasti rattijuopumuksiin syyllistyneen ajo-oikeudettoman kuljettajan omistaman ajoneuvon romuttamisesta.

Poliisijohdon mitta täyttyi viime keskiviikkona, kun partio pysäytti Huittisissa valitettavan tutun ajoneuvon. Ratin takana oli vähemmän yllättäen auton omistanut 37-vuotias mies, joka jäi ilman ajo-oikeutta ajamisesta kiinni nyt peräti 18:nnen kerran vuoden sisällä.

Miehen syntilistalle lisättiin jälleen kerran myös rattijuopumus, sillä hänelle tehty huumausainepikatesti osoittautui positiiviseksi.

Lounais-Suomen poliisin yleisjohtaja päätti, että nyt riitti. Auto takavarikoitiin ja poikkeuksellisesti myös määrättiin romutettavaksi. Aiheesta uutisoi aiemmin Satakunnan Kansa.

"Vuositasolla yksittäisiä tapauksia"

Komisario Kirsi Koskinen Turun poliisilaitokselta ei tunne kaikkia kyseisen tapauksen taustoja, mutta hän kertoo MTV Uutisille, ettei kenenkään omaisuuden määrääminen paalattavaksi ole tavanomainen toimintatapa.

– Ei se yleistä ole. Vuositasolla yksittäisiä tapauksia. Autoja toki takavarikoidaan ja syyttäjän kanssa neuvotellaan niiden kohtalosta, mutta paalattavaksi määrääminen on harvinaista, Koskinen toteaa.

Poliisilla on takavarikointiprosesseja varten omia sisäisiä ohjeistuksiaan, mutta niitä Koskinen ei halua avata enempää. Auton romuttaminen voi kuitenkin tulla Koskisen mukaan kyseeseen silloin, jos muut keinot on todettu toimimattomiksi.

– Lähtökohtaisesti taustalla on oltava alko- ja huumeratteja sekä kortitta ajoja, joihin kuljettaja toistuvasti syyllistyy.

37-vuotiaan miehen tapauksessa paaliin päätyy tämän nimissä oleva Mercedes-Benz. Koskisen mukaan kyseessä ei ole voinut olla arvokas ajoneuvo, sillä sellaiset poliisi huutokauppaa. Mutta mikäli ajoneuvon säilyttäminen ja siitä huolehtiminen poliisin järjestämään huutokauppaan asti tulisi kaikilta kustannuksiltaan kalliimmaksi kuin ajoneuvon rahallinen arvo on, päätyy se todennäköisesti romutettavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat