Laaja amerikkalaistutkimus todistaa: Näin epäsäännöllinen unirytmi vaikuttaa painoosi

Harvardin tuoreen tutkimuksen mukaan hyvät yöunet todella auttavat painonhallinnassa. 

Jo pitkään on tiedetty, että säännöllinen ja riittävä uni on elintärkeää painon pudottamisessa ja sen hallinnassa. Harvardin laaja tutkimus kuitenkin osoittaa, miten paljon epäsäännöllinen unirytmi ja esimerkiksi kuorsaaminen voivatkaan vaikuttaa painoosi ja sitä kautta riskiisi sairastua tyypin 2 diabetekseen. 

Tutkijat seurasivat yli 133 000 naisen nukkumisrutiineja kymmenen vuoden ajan. Kakkostyypin diabetes oli hyvin nukkuvien naisten keskuudessa 45 prosenttia epätodennäköisempi verrattuna naisiin, joiden oli vaikeaa nukahtaa tai jotka kärsivät unihäiriöistä, kuten kuorsaamisesta tai liian vähäisestä unen määrästä. 

– Kun vuorokausirytmisi häiriintyy, kehosi erittää herkemmin ruokahalua säätelevää hormonia, mikä voi johtaa runsaampaan syömiseen, painonnousuun ja lopulta tyypin 2 diabetekseen, kertoo tutkimusta johtanutYanping Li.  

Riittämätön lepo vaikuttaa myös kylläisyyshormoni leptiiniin. 

Näin nukut paremmin:

 • Vältä elektroniikkaa vähintään kahta tuntia ennen nukkumaan menoa, sillä esimerkiksi kännykkä erittää niin kutsuttua sinistä valoa, joka piristää.
 • Vältä myös hikiliikuntaa ennen nukkumaanmenoa – kevyt kävelylenkki tekee hyvää, mutta kova treeni voi vaikuttaa nukahtamiseen. 
 • Rauhoita makuuhuone vain nukkumista ja rakastelua varten. 
 • Pidä makuuhuone myös puhtaana ja raikkaana: tuuleta se kevyesti ennen nukkumaan menoa. 
 • Jos uni ei heti tule, nouse ylös sängystä ja esimerkiksi lueskele lehteä. Vältä kuitenkin liian jännittävää ja aktivoivaa tekemistä. 
 • Pyri nukkumaan riittävästi joka yö – jotta saisit seitsemän tunnin yöunet, mene sänkyyn vähintään puolta tuntia ennen nukahtamista. 
 • Herää ja mene nukkumaan suurin piirtein samaan aikaan joka yö viikonpäivästä riippuen. Näin kehosi tottuu tiettyyn rytmiin. 

9:30

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja