Ruoka-alan trendejä luotaavan The Food People -ryhmän tekemän katsauksen mukaan alle listatut trendit korostuvat muita voimakkaammin vuonna 2014.
1. Rajojen rikkominen
Perinteiset rajat ruokakulttuurissa alkavat rikkoutua. Keittiöissä yhdistetään reippaasti suolaista ja makeaa. Eri maiden perinteisiä ruokia fuusioidaan estotta toisiinsa. Ruokaa voi nauttia missä vain ja mihin vuorokaudenaikaan tahansa.
2. Yksinkertaisuus
Yksinkertaiset ja luonnolliset maut ovat muodissa. Tällaista ruokaa tarjoaa erityisesti skandinaavinen keittiö. Vähemmän on enemmän!
3. Sijainti
Paikallinen ruoka on kovassa huudossa. Nautiskelijat arvostavat läheltä tuotua ruokaa. Ympäristön ja paikallisten vuodenaikojen tuomat vivahteet ovat ruokakulttuurista innostuneiden makuun.
4. Luonto
Ruoan ulkonäkö, raaka-aineet ja makumaailma ottavat vaikutteita kotoisasta puutarhasta ja maaseudun peltomaisemista. Raakaruoka on myös muodissa.
5. Tietoisuus ruoan alkuperästä
Vastuullisuus näkyy ruoanlaitossa. Kuluttajat haluavat tietää, mistä ruoka on kotoisin ja missä olosuhteissa se on tuotettu.
6. Terveellisyys
Ruoan terveysvaikutukset kiinnostavat. Erityisesti terveellinen fine dining -ruokailu on nousussa.
7. Nostalgia
Menneestä otetaan inspiraatiota ja se yhdistetään moderniin ruokailuun uudella tulkinnalla. Perinteisiä ruokalajeja arvostetaan. Perinneruokien valmistaminen leikkisällä asenteella on muodissa.
8. Riskien ottaminen
Erityisesti katuruokakulttuuri on saanut viime aikoina ihan uutta energiaa. Nyt uskalletaan ottaa riskejä ja tarjota myös esimerkiksi korkealuokkaista ”roskaruokaa”.
Teksti: Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi
Lähde: The Food People