Suomalainen joulupöytä on murroksessa juomienkin osalta, summaa viiniasiantuntija.
Alkuun hieman glögiä, snapsi sillin kanssa ja punaviiniä kinkulle? Näin suomalainen joulupöytä on totuttu rakentamaan vuosikymmenten ajan.
Vuonna 2025 tällainen kaava ei kuitenkaan ole enää itsestäänselvyys.
Lue myös: Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja
"Seeprajuominen" yleistyy
Viiniasiantuntija Ilkka Sirénin mukaan joulun juomakulttuuri elää vahvaa murrosta, ja nyt tehdään tilaa kevyemmille viineille, holittomille vaihtoehdoille ja ennen kaikkea omille mieltymyksille.
– Selkeä trendi on nähtävissä: ihmiset juovat hieman vähemmän alkoholia. Se ei ole joko tai, vaan sekä että, Sirén kuvaa niin sanottua zebra drinking -ilmiötä.
Zebra drinking eli seeprajuominen tarkoittaa käytännössä sitä, että alkoholittomia ja alkohollisia juomia juodaan rinta rinnan. Alkoholia kulutetaan vähemmän, mutta sitä ei jätetä kokonaan pois.
Sirénin mukaan alkoholittomien juomien suosio näkyy myös tuotekehityksessä. Markkinoille on tullut mun muassa teepohjaisia, viiniä muistuttavia juomia, jotka voivat tarjota yllättävän kuivan ja viinimäisen kokemuksen ilman alkoholia.
Lue myös: Nyt on hyvä joulukinkun kuorrute: "Nopea ja helppo"
Kuin 35 ateriaa yhden pöydän äärellä
Mutta mitä juomia asiantuntija sitten suosittelisi joulupöytään? Sirénin mukaan kattaus on usein juomien kannalta poikkeuksellisen haastava.
– Ihmiset sanovat, että se on yksi ateria – ei, se on 35 ateriaa yhden pöydän äärellä, Sirén tiivistää.
Erityisesti etikkaiset sillit ja silakat vaativat juomalta hapokkuutta ja pientä makeutta, kun taas pelkkien graavikalojen kanssa kuiva valkoviini toimii mainiosti.
