Kotimaista silakkaa yritetään nyt nostaa suomalaisten lautasille erilaisten hankkeiden avulla.
WWF:n mukaan silakan syönti on vuosikymmenten aikana suorastaan romahtanut Suomessa. Vielä vuosituhannen vaihteessa suomalaiset söivät silakkaa 1,2 kiloa vuodessa henkeä kohden, mutta nykyisin enää 300 grammaa. Määrä vastaa vain muutamaa silakka-annosta vuodessa.
Silakkateollisuuden ja -kalastuksen asiantuntija Henri Lomppi sekä Syötävän hyvää – Kalavoima ruokakulttuurissa -hankepäällikkö Granger Simmons kertoivat viikonloppuna Huomenta Suomessa silakan potentiaaliasta.
Silakan sesonki on parhaimmillaan syksyllä, erityisesti syys-marraskuussa. Silakan kilohinta kaupoissa voi edullisimmaan olla vain muutamia euroja.
Lue myös: Haluttu kala on vain hetken sesongissa: "Ihmiset tulevat hakemaan ämpäreillään"
"Meillä on sukupolvien kuilu"
Lompin mukaan silakka on ollut tärkeässä osassa ruokavaliota erityisesti 50–60-luvuilla syntyneille.
