Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

8:57imgTiesitkö tätä silakasta? Videolla haastattelussa silakkateollisuuden ja -kalastuksen asiantuntija Henri Lomppi sekä kalahankepäällikkö Granger Simmons
Julkaistu 04.08.2025 16:51

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kotimaista silakkaa yritetään nyt nostaa suomalaisten lautasille erilaisten hankkeiden avulla. 

WWF:n mukaan silakan syönti on vuosikymmenten aikana suorastaan romahtanut Suomessa. Vielä vuosituhannen vaihteessa suomalaiset söivät silakkaa 1,2 kiloa vuodessa henkeä kohden, mutta nykyisin enää 300 grammaa. Määrä vastaa vain muutamaa silakka-annosta vuodessa.

Silakkateollisuuden ja -kalastuksen asiantuntija Henri Lomppi sekä Syötävän hyvää – Kalavoima ruokakulttuurissa -hankepäällikkö Granger Simmons kertoivat viikonloppuna Huomenta Suomessa silakan potentiaaliasta.

Silakan sesonki on parhaimmillaan syksyllä, erityisesti syys-marraskuussa. Silakan kilohinta kaupoissa voi edullisimmaan olla vain muutamia euroja. 

Lue myös: Haluttu kala on vain hetken sesongissa: "Ihmiset tulevat hakemaan ämpäreillään"

"Meillä on sukupolvien kuilu"

Lompin mukaan silakka on ollut tärkeässä osassa ruokavaliota erityisesti 50–60-luvuilla syntyneille.

– Me, jotka olemme syntyneet 70-luvun loppupuolella tai sitä myöhemmin emme oikein koskaan ole ottaneet silakkaa osaksi arkiruokaamme. Meillä on tällainen sukupolvien kuilu tässä. 

Lompin mukaan silakka pitäisi saada nyt tuotteistettua sillä tavalla, että nykynuoret sitä söisivät ja jalostaisivat uudenlaisia tuotteita. 

Lue myös: "Erittäin edullinen ja hemmetin maukas" – kalakokki ylistää arkiruokaklassikkoa

Monilla kouluruokakammo

Monelle silakasta on kuitenkin jäänyt vääränlainen kuva. Lomppi uskoo syynä olevan muun muassa kouluruokakammon. 

– Ei ole tarvinnut syödä kuin kerran tai kaksi huonoa silakkaa, ja sen jälkeen olet päättänyt, että en pidä tästä. Sitten ne ovat jääneet kokonaan pois ruokavaliosta. 

Silakan hyödyiksi Lomppi nostaa muun muassa kalan hyvän saatavuuden. Lisäksi silakkaa on helppo työstää ja jalostaa. Silakkakannat voivat myös tällä hetkellä hyvin.

– Kalakantoja tutkitaan tosi paljon ja joka vuosi tehdään uudet kiintiöt. Pohjanlahden silakka on myös MSC-sertifioitu, Lomppi muistutti.

Silakkapihvit Maxin kalaPerinteiset silakkapihvit ovat herkullisia oikein valmistettuna.MTV

Lue myös: Kalahuomio! Syöntisuositukset muuttuivat Suomessa

Silakkainnovaatioita kaivataan

Myös Yhdysvalloista 12 vuotta sitten Suomeen muuttanut kokki Granger Simmons on huomannut silakan potentiaalin. Nyt Simmons toimii päällikkönä Syötävän hyvää – Kalavoima ruokakulttuurissa -hankkeessa, jossa muun muassa etsitään ja kehitellään uusia silakkainnovaatioita.

Simmonsin mukaan suomalaiset voisivat syödä silakkaa viisi kertaa nykyistä enemmän. Tämä vaatii myös hieman laatikon ulkopuolelta ajattelemista. 

– Voidaan luoda uusia innovaatioita, vaikka silakka-Oreoita tai silakka-Coca-Colaa, Simmons visioi vitsaillen.

Mitä hyötyä silakan syönnistä on, ja mitä kaikkea kaikkea kalasta voisi innovoida? Katso jutun yllä olevalta videolta haastattelu.

Lue myös: Ruotsalaisasiantuntija tyrmää Suomenkin suosituimman kalan: Jätä mieluummin syömättä

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka