Kysely paljastaa: Naapureista suomalaiselle enemmän haittaa kuin hyötyä

Kiinteistömaailman teettämä Onnellisuus ja asuminen -kysely paljastaa, että suomalainen viihtyy parhaiten omassa rauhassa kaukana naapureista. 82 prosenttia vastaajista kertoi olevansa asumiseensa tyytyväinen.

Kyselystä käy ilmi, että suomalainen arvostaa asumisessa "omaa". Omalla viitattiin useimmiten joko omaan rauhaan, omistusasuntoon tai omaan pihaan. 61 prosenttia vastaajista uskoo, että oma asunto on järkevä sijoitus tulevaisuuteen.

Näiden lisäksi suomalainen arvostaa asumisessaan sijaintia, turvallisuutta ja edullista hintaa. Asumiseensa erittäin tyytyväiset 29 prosenttia vastaajista poikkesivat kokonaisuudesta siten, että heille asumisen hinta merkitsi muita vastaajia vähemmän ja muita vastaajia enemmän he korostivat omistusasumisen sekä yhteisöllisyyden merkitystä.

– Asumisen onni löytyy siitä, että asuu itselleen ja perheelleen oikeanlaisessa asunnossa, sopivalla sijainnilla ja naapureiden ympäröimänä, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen sanoo.

Yhteisöllisyys ei kiinnosta

Vain viidennekselle vastaajista naapureiden tunteminen ja tiivis yhteisö on tärkeää, kun taas naapureista aiheutuvat häiriöt nousivat toiseksi suurimmaksi asumisen tyytyväisyyttä heikentäväksi tekijäksi.

– Tärkein kyselyssä esiin noussut pointti on yhteisön näkymättömyys. Väestötason kyselyissähän nimenomaan yhteisöllisyyteen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvät tekijät ovat selkeästi yhteydessä onnellisuuteen, tuloksia analysoi tutkijatohtori Arttu Saarinen Turun yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja