Kymmenen pistettä verottajalle!

Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen ei ole ylivoimaista, mikäli asiaan on kunnolla perehtynyt. Kaikki vähennykseen liittyvät niksit ja jipot kannattaa selvittää, jotta edun todella saisi täysimääräisenä hyödynnettyä omassa verotuksessa.

Helsinkiläiselle Pentti Kalliolle kotitalousvähennys on tuttu juttu. Mies on hyödyntänyt kotitalousvähennyksen mahdollisuutta monissa eri tilanteissa.

"Vuoden 2007 verotus oli ensimmäinen, missä oli enemmän kohteita. Suurin työ oli vanhan laiturin purku ja uuden laiturin rakennus- ja asennustyöt kesämökillä", eläkkeellä oleva Kallio muistelee.

Samassa verotuksessa Kallio hyödynsi kotitalousvähennystä myös turvalukkojen vaihtotyöhön ja kaapeliuunien kipinäverkkojen asennukseen.

"Yksi ei mennyt läpi. Se oli kesämökin saunan savuhormin nuohous. En ymmärrä, miksi se ei mennyt läpi, sillä joka kolmas vuosi hormi pitää nuohota ja se on pelkkää työtä", Kallio ihmettelee.

Nuohous ei kuulu kotitalousvähennyksen piiriin, koska nuohous sisältyy pakollisiin kotona tehtäviin töihin. Mikäli osan nuohouskuluista voisi vähentää verotuksessa, se ei edistäisi kansantaloutta, koska ihmiset teettävät työn joka tapauksessa. Kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvat niin sanotut lisätyöt, joita kansalaiset teettävät omasta tahdostaan.

"Ei tämä niin vaikeaa ole"

Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen on Kallion mukaan helppoa, kunhan siihen perehtyy kunnolla. Veronmaksajien Taloustaito-lehteä lueskeleva Kallio on saanut lehdestä hyviä vinkkejä vähennyksen käyttöön.

Esimerkiksi laituriprojektin kokonaiskustannukset olivat niin suuret, ettei Kallio olisi yksin saanut vähennettyä verotuksessaan vähennyskelpoista osuutta loppulaskusta. Niinpä mies ryhtyi laskemaan yli menevää osuutta vaimolleen, vaikka hänen ei olisi tarvinnut, sillä verottaja kyllä siirtää ylimenevän osan puolisolle.

"Kyllä siinä sai insinöörikin laskea kalkulaattorilla aika tarkkaan, mutta eihän se sitten ole vaikeaa, jos ottaa kuitista summat ja laittaa kaiken itselleen. Ei tämä niin vaikeaa ole. Kymmenen pistettä verottajalle", Kallio hehkuttaa.

Korotus ei ole lisännyt töitä – vielä

Viime vuonna Kallion asuntoon tehtiin iso remontti, jossa kaksi huonetta kunnostettiin kokonaan uuteen uskoon. Hommissa oli mukana Vilho Pitkänen Villen Sähköstä.

Pitkänen liputtaa kotitalousvähennyksen puolesta, sillä lähes kaikki yrityksen yksityisasiakkaat vähentävät osan työkuluista verotuksessa. Myös vuoden alusta voimaan astunut korotus on Pitkäsen mielestä hyvä juttu, vaikka työt eivät sen takia olekaan vielä lisääntyneet.

"Minun liiketoimintani kannalta tämä on hyvä asia. Uskon, että jollakin aikavälillä korotus lisää töiden määrää", Pitkänen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja