Kylmän ja kuuman veden erottaa pelkästä äänestä – aistisi taipuvat käsittämättömiin suorituksiin

Storypick.com listasi useita kyseenalaisia tutkimustuloksia, joita ihmisen aistikyvyistä on tehty. Pystytkö sinä tähän?

Juuri ovuloineet naiset ovat kaikista parhaita havaitsemaan käärmeitä

Japanilainen yliopisto testasi 60 tervettä naista ja havaitsi, että juuri ovuloineet naiset ovat kaikista parhaita havaitsemaan käärmeitä. Taito liittyy ilmeisesti hengissäselviytymiseen tarvittaviin vaistoihin. 

Kylmä ja kuuma vesi kuulostavat erilaisilta

"Aistikokemuksia brändäävä" firma Condiment Junkie selvitti, että kylmä ja kuuma vesi kuulostavat erilaisilta. Tiedemiehet ovat jo kauan tienneet, että kylmän ja kuuman veden ominaisuudet vaihtelevat, ja vesi esimerkiksi kuplii kuumana enemmän.

Kokeile!

Onko vesi kylmää vai kuumaa?

Onko vesi kylmää vai kuumaa?


Vastaus kuvan alla!

Ensimmäisen nauhan vesi oli kylmää, toisen nauhan vesi kuumaa.

Persoonallisuuden voi haistaa

Persoonallisuuden hajuun keskittyvässä tutkimuksessa 20 henkeä arvioi 60 hajunäytettä. Tutkijoiden mukaan osa arvioijista nimesi persoonallisuuden piirteitä, joita tuoksunäytteen antanut ihminen oli tunnistanut itsessään. Tutkijoiden analyysin mukaan kyse ei ollut sattumasta tai "tuurista".

Ihminen voi nähdä myös pimeässä

Rochesterin yliopiston selvityksen mukaan ihminen voi "nähdä" kätensä myös pilkkopimeässä. Tutkimukseen osallistuneista 129 henkilöistä 50 prosenttia "näki" silmien ohi heilautetun kämmenensä myös täydessä pimeydessä – silmien liike paljasti heidät.


Osa ihmisistä näkee värejä, joita muut eivät näe

Kykyä nähdä värejä, joita muut eivät havaitse, kutsutaan tetrakromaattiseksi värinäöksi. Silmän tappisolut aistivat värejä: "nelivärinäköinen" aistii värejä neljällä eri tappisolutyypillä. Ihmisillä on tyypillisesti trikromaattinen, eli kolmivärinäkö.

Naisista noin 2–3 prosentilla on tetrakromaattinen näkö. He siis voisivat nähdä jopa 100 miljoonaa eri väriä. Cambridgen yliopiston tutkijoiden mukaan silmän punaista ja vihreää havainnoivien tappisolujen geenit löytyvät X-kromosomista, joita naisilla on kaksi. Tämä voi selittää nelivärinäön naisilla.

Mies tietää, jos nainen ovuloi

Floridalainen yliopisto tutki ovulaation havaitsemista 123 koehenkilön otoksella. Kokeessa miehet, joiden parina oli ovuloiva nainen, puhuivat enemmän ja olivat valppaampia.

Ihminen kuulee veden alla paremmin kuin kalat

Ihminen kuulee veden alla noin 200 000 hertsiin asti. Normaalisti ihminen kuulee 20 – 20 000 hertsiä; parempi kuulo veden alla johtuu siitä, että ihminen kuulee luidensa avulla. Kallon luut välittävät värähtelyjä korvaan sen sijaan, että ääni kantautuisi ilman kautta.

Sokeakin voi nähdä

Current Biology -lehden raportin mukaan täydellisesti sokeutunut mies selvitti esteradan törmäämättä kertaakaan. Neurotieteilijä Susana Martinez-Conden mukaan tietoisuus ympäristöstä säilyy, vaikka näkö menisi.

Ihokin osaa haistaa

Saksalaisen yliopiston tutkimuksen mukaan santelipuun tuoksu vauhdittaa ihon paranemisprosessia. Ihosta löytyy samanlaisia, tuoksua vastaanottavia reseptoreja kuin nenästä. Tällaisia reseptoreja on myös joissain sisäelimissä!

Optinen illuusio: Mitä kasvoille tapahtuu?


Lue myös:

    Uusimmat