Kuvittaja taltioi: Tällainen oli tunnelma Katiska-oikeudenkäynnin turvasalissa: Laihtuneen oloinen Niko Ranta-aho, lämpimästi rakastaan katsova Sofia Belórf ja tatuointeja poistattunut "Nacci"

Kuvittaja taltioi:Tällainen oli tunnelma Katiska-oikeudenkäynnin turvasalissa, jossa media ei saanut kuvata 0:55
Tällainen tunnelma Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa oli Katiska-käräjillä tiistaina – katso kuvakooste videolta

Laihtuneen oloinen Niko Ranta-aho, lämpimiä katseita poikaystäväänsä luonut fitness-tähti Sofia Belórf ja kasvoistaan tatuointeja poistattanut Janne "Nacci" Tranberg. Kuvittaja Aino Sutinen taltioi tunnelmat piirroksiinsa Helsingin käräjäoikeuden turvasalista.

Katiska-huumevyyhdin käsittelyä jatkettiin eilen Helsingin käräjäoikeudessa, jossa suomalaisen rikoshistorian suurinta huumejuttua ratkotaan pitkälle kesään saakka. Median edustajat pääsivät nyt ensimmäistä kertaa seuraamaan oikeudenkäyntiä turvasaliin, mutta kuvaaminen paikalla oli kielletty.

Tavanomaisesti kuvaaminen salissa on sallittua ennen istunnon alkua. Kuvittaja Aino Sutinen ikuisti MTV Uutisille turvasalin tunnelmat piirroksiinsa.

Käräjäpäivästä nousi esiin seuraavanlaisia huomioita.

Katselivat toisiansa

Vyyhdin toinen pääsyytetty, vuonna 1987 syntynyt Niko Ranta-aho oli pukeutunut valkoiseen kauluspaitaan. Ranta-aho pidätettiin heinäkuun 16. päivä. Siitä saakka hän on ollut vangittuna. Tällä hetkellä mies on Pasilan poliisivankilassa Helsingissä.

Tiukan yhteydenpitokiellon vuoksi hän saa tavata valvotusti ainoastaan omia vanhempiaan ja oikeusavustajaansa. Asianajaja Hannu Kaitaluoman mukaan hänen päämiehensä voi yllättävän hyvin pitkästä vankeusajasta ja eristyksissä olemisesta huolimatta.

Oikeussalissa nähtiin kuitenkin laihtuneen oloinen mies.

– Sekä Ranta-aho että Tranberg olivat kumpikin hyvin iloisen oloisia ja hymyileviä. Heillä näytti olevan paljon juteltavaa asianajajiensa kanssa, MTV Uutisten rikostoimittaja Tiia Palmén raportoi päivän jälkeen.

Lukulasit päässä

Vyyhdin toinen pääsyytetty, ex- jengipomo Janne "Nacci" Tranberg oli asetettu istumaan saliin täysin vastakkaiselle laidalle suhteessa Ranta-ahon istumapaikkaan. Salia jakoi sermi, joka esti näköyhteyden miesten välillä. 

Salin takaosasta katsottuna Tranberg istui vasemmalla ja Ranta-aho oikealla. Kuten kuvittajan piirroksesta näkyy, Tranberg piti päässään lukulaseja oikeudenkäyntipapereita tarkastellessaan. 

Lämpimiä vilkutuksia

Sofia Belórf oli oikeudessa yleisön joukossa seuraamassa käräjien etenemistä, mutta häntä koskevia syytteitä ei käsitelty. Belórf istui yksin ilman asianajajaansa.

Ranta-ahon kasvoille ilmestyi leveä hymy, kun hän näki Sofian.

Pariskunta ei ole voinut puhua toisilleen heinäkuisen pidätyksen jälkeen Ranta-ahon yhteydenpitokiellon vuoksi. Niinpä Ranta-aho vilkuili useaan otteeseen taakseen tavoittaakseen tyttöystävänsä katseen. Palménin mukaan näin tapahtuikin useita kertoja.

– He katselivat toisiaan ja hymyilivät. Sofia käytti paljon aikaa sosiaalisen median parissa ja katseli Nikoa. Välillä he kääntyivät toisiinsa päin ja hymähtelivät syyttäjien kysymyksille, Palmén sanoo.

Belórf kertoi lounastauon alussa MTV Uutisille syyn, miksi hän haluaa olla paikalla kuuntelemassa.

– Haluan seurata oikeudenkäyntiä, että pysyn kärryillä missä mennään, Belórf kertoi ja myönsi osittaisin syyn olevan myös se, että hän pääsee näkemään Niko-rakastaan.

Kun istunto päättyi, hän vilkutti poikaystävälleen lämpimästi ja lähti.

Missä kasvotatuoinnit?

MTV:n toimittajan mukaan Tranberg ei juurikaan vilkuillut salin taakse yleisöön päin, vaan istui enimmäkseen rauhallisesti katse eteenpäin suunnattuna. 

Päivän aikana huomiota herätti myös, että Tranberg oli ilmeisesti poistattanut kasvoistaan tatuointeja. Sen sijaan hänen päässään oli yhä tatuointeja.

Entinen Cannonball-johtaja kävi oikeutta yllään rento musta huppari.

Sisko samalla rivillä


Samalla rivillä Ranta-ahon kanssa salin oikealla puolella istui myös hänen 35-vuotias siskonsa, jota syytetään törkeästä rahanpesusta.

Janne Tranberg kertoi tutustuneensa ensin Ranta-ahon siskoihin joitakin vuosia sitten ja vasta myöhemmin Nikoon "muissa yhteyksissä".

– Olen tutustunut hänen kumpaankin siskoonsa ennen Nikoa. Siitä on useampia vuosia. Tutustuminen Nikoon ei ole syntynyt hänen siskojensa kautta, vaan joidenkin muiden kavereiden kautta, ex-jengipomo kertoi oikeudessa.

Salista lähtöä tehdessään Niko Ranta-ahon sisko tervehti lämpimästi sekä veljeään sekä Tranbergia.

Salissa riitti muutenkin paljon väkeä. Paikalla oli lukuisia vyyhdin syytettyjä, yhteensä yli 10 henkeä asianajajineen. Katiska-vyyhdin käsittely jatkuu torstaina.


Tranbergin ja Ranta-ahon johtama liiga toi satoja kiloja huumeita Suomeen – näin liiga organisoitui 3:14
Yksi video näyttää, kuinka Katiska-huumeliiga muodostui.

Lue myös:

    Uusimmat