Liikemies Niko Ranta-ahon taktiikka muuttui viimeisissä kuulusteluissa radikaalisti: Pisti kaiken Janne ”Nacci” Tranbergin piikkiin – "Tranberg on tehnyt minusta niin sanotun kilpimiehen tietämättäni"

Niko Ranta-ahon rikollinen kaveriporukka suututti Sofia Belórfia - Samu Haberin huumekokeilu paljastui salakuuntelun avulla 9:23
MTV Uutislive: Niko Ranta-ahon rikollinen kaveriporukka suututti avopuoliso Sofia Belórfia.

Suomen suurimmaksikin kuvaillun huumerikosjutun esitutkintamateriaalista paljastuu, että vakavista rikoksista syytetty liikemies Niko Ranta-aho muutti taktiikkaansa radikaalisti viimeisissä kuulusteluissaan.

Niin sanotun Katiska-jutun oikeudenkäynti jatkuu huomenna. MTV Uutiset seuraa istuntoa paikan päällä ja raportoi päivän käänteistä hetki hetkeltä. 

Ranta-aho väitti, että oli aiemmin valehdellut suojellakseen rikoskumppanikseen epäiltyä Janne ”Nacci” Tranbergia.

Viimeisen kuulustelun perusteella vaikuttaa siltä, että Ranta-aho yritti vyöryttää syytä koviin rikosepäilyihin johtaneista tapahtumista ex-Cannonball-pomon harteille. Hän muun muassa väitti, että oli joutunut ”huonoon välikäteen” Tranbergin liiketoimien takia.

Ranta-aho kiisti oman osallisuutensa

Ranta-ahon epäillään johtaneen yhdessä Tranbergin kanssa suurta huumeiden salakuljetusorganisaatiota, jonka uskotaan tuoneen Suomeen suuren määrän huumeita ja muita laittomia aineita pääosin Alankomaista.

Ranta-aho ja hänen avopuolisonsa, fitnessmalli Sofia Belórf pidätettiin tapaukseen liittyen viime heinäkuussa. Belórf vapautettiin myöhemmin, mutta Ranta-aho on ollut tutkintavankeudessa kesästä asti.

Poliisin esitutkintamateriaaliin kuuluvien kuulustelupöytäkirjojen perusteella poliisi kuulusteli Ranta-ahoa kiinnioton jälkeen ensimmäisen kerran 17. heinäkuuta. Tämän jälkeen miestä kuultiin syksyn edetessä vielä viisitoista kertaa.

Jatkokuulusteluissa Ranta-aho avautui joistain poliisia kiinnostaneista yksityiskohdista, mutta piti kantansa oman syyttömyytensä suhteen. Hän ei myöntänyt tai kommentoinut seikkoja, jotka poliisin käsityksen mukaan yhdistivät hänet salakuljetusorganisaation toimintaan.

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että Ranta-ahoa painostettiin kertomaan asioista muun muassa sillä verukkeella, että useampi hänen kanssaan huumerikoksista syytetty mies oli kuulusteluissa kertonut Ranta-ahon osallisuudesta organisaation toimintaan. Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella miehet olivat kertoneet Ranta-ahon muun muassa jaelleen käskyjä huumeiden varastointiin ja siirtelyyn liittyen.

Ranta-aho piti linjansa ja kiisti osallisuutensa viimeiseen kuulusteluun saakka. Viimeisellä kuulustelukerralla hänen puolustustaktiikassaan tapahtui kuitenkin selkeä muutos.

"Haluaisin asiat nyt kertoa..."

Viimeisellä kerralla 18. joulukuuta 2019 Ranta-aho kiisti edelleen kaiken osallisuutensa väitetyn salakuljetusorganisaation toimintaan. Nyt hän kuitenkin näytti vyöryttävän syytä kuulusteluissa esiin nousseista asioista hänen rikoskumppanikseen epäillyn Janne ”Nacci” Tranbergin harteille.

Ranta-aho aloitti kuulusteluissa kertomalla haluavansa avata joitain asioita, joita on ”jättänyt kertomatta tai valehdellut suojellakseen Tranbergia”.

Hän väitti, että olisi tietämättään joutunut rikoksista epäillyksi Tranbergin tekemisten johdosta.

– Haluaisin asiat nyt kertoa, koska niistä syytetään minua ja tunnen, että Tranberg on tehnyt minusta niin sanotun kilpimiehen tietämättäni.

Väitti saaneensa Tranbergilta rahaa

Ranta-aho muun muassa selvitti myyneensä Tranbergille vuosina 2017-2019 noin 50 tietynlaista tietoturvapuhelinta, joilla poliisi epäilee huumeorganisaation käyneen osan keskinäisestä viestinvaihdostaan.

Ranta-ahon mukaan hän oli myös välittänyt Tranbergille muutaman miehen yhteystiedot sen jälkeen, kun tämä oli kysynyt, olisiko Ranta-aholla tiedossa tuttuja, jotka kaipaisivat ”lisätienestiä”.

Ranta-aho mainitsi tässä vaiheessa kolme miestä, jotka olivat poliisin mukaan puhuneet häntä vastaan kuulusteluissa. Miesten epäillään olleen tiiviisti huumeorganisaation toiminnassa mukana.

Lisäksi Ranta-aho kertoi myyneensä Tranbergille useampia Rolex-merkkisiä rannekelloja sekä lainanneen tälle suurehkon määrän rahaa korkoa vastaan.

Ranta-ahon kertomuksen mukaan Tranbergin hänen vinkistään värväämät miehet olisivat sitten toimittaneet hänelle rahaa Tranbergin käskyjen mukaisesti.

– Kaikki edellä mainitut rahat ovat olleet lainojen takaisinmaksuja, puhelimien maksuja tai kellojen maksuja Tranbergilta minulle.

 "Rahojen alkuperää en tiedä"

Poliisi on epäillyt, että salakuljetusorganisaatiossa mukana olleet miehet olisivat välittäneet Ranta-aholle huumeiden välittämisellä hankittuja rahoja.

Yksi tällainen pimeäksi rahaksi epäilty potti löydettiin erään pariskunnan matkatavaroista suomalaisella lentokentällä viime juhannuksen aikaan. Pariskunnan miehen laukussa oli yli 60 000 euroa käteistä.

Viimeisessä kuulustelussaan Ranta-aho väitti, että kyseessä oleva summa oli Tranbergilta saatua velkarahaa, jonka oli määrä tulla hänelle miehen matkassa.

Rahojen alkuperästä Ranta-aho ei kertomansa mukaan ollut tietoinen.

– Rahojen alkuperää en tiedä, enkä ole ollut tietoinen Tranbergin touhuista ennen kesäkuun loppua 2019, silloin asioista kysyin häneltä, hän kertoi kuulusteluissa.

Kovia lavastusväitteitä

Ranta-ahon väitteiden mukaan Tranberg olisi jopa suoraan yrittänyt lavastaa häntä syylliseksi rikoksiin.

Hän väitti, että Tranberg olisi muun muassa luonut erään käyttämänsä sähköpostiosoitteen niin, että sen voisi yhdistää Ranta-ahoon. Hänen mukaansa Tranberg olisi myös käyttänyt erään varastorakennuksen pihaa rikollisiin tarkoituksiin lavastusmielessä. Rakennus on Ranta-ahon perheen omistama.

Ranta-ahon viimeisen kuulustelukertomuksen mukaan kolme häntä vastaan kuulusteluissa puhunutta miestä olisivat laverrelleet asioista vain siksi, että Tranberg olisi ohjeistanut tai uhkaillut näitä.

– Olisi vielä uskottavaa, koska olen heille puhelimia toimittanut ja rahaa saanut heiltä kun Tranberg on velkojaan maksanut. Tai sitten he ovat kolmisteen sopineet, että minut sanotaan jos kiinni jäädään, Ranta-aho pohdiskeli poliisille.

– Uskon, että kanssaepäillyt eivät ole uskaltaneet mainita Tranbergia hänen maineensa takia, hän myös arveli.

Ranta-ahon mukaan Tranberg olisi kertonut hänelle itse, että kolme miestä olisivat toimineet tämän ohjeiden mukaisesti ja ”hoitaneet jotain juttuja”. Mitä juttuja – sitä Ranta-aho ei suostunut poliisille enää kommentoimaan.

– En halua tässä alkaa kertomaan muiden rikoksista kun en ole kertonut sitä 5 kuukauden vangitsemisaikana, Ranta-aho kertoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat