Mainos

Kuvat: Puutalkoiden söpö yllätys: Sisiliskoperhe halkokorissa – poikaset vain pikkurillin kokoisia

Jyväskylän Jokihaarassa omakotitalossaan asuva Jaana Rautiainen löysi vastasyntyneet sisiliskot ja naaran halkokorista. 

– Oli sattumankauppaa, että löysin ne. Löydöstä minua on kiittäminen kissaani, joka oli kiinnostunut juuri sisälle kantamastani halkokorista. Halot olivat olleet viime syksystä asti talven yli pihalla puuhäkeissä. Toin ne sisälle kahvipaketeista tehdyssä reunallisessa halkokorissa, kuvailee Rautiainen.

Kissa huomasi vierailijat

Rautiaisen mukaan Jokihaaran omakotitaloalue on rauhallinen ja maaseutumainen eikä tämä ollut ensimmäinen sisiliskolöytö.  

– Olen löytänyt sisiliskoja ja sammakoita halkojen joukosta. Ne tuntuvat viihtyvän pinoissa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun kohtasin kokonaisen sisiliskopesueen. Sisiliskothan tekevät kolmesta kymmeneen poikasta, joten naaras on ilmeisesti synnyttänyt ne viime yönä sen jälkeen, kun toin halot sisälle poltettavaksi.

– En olisi muuten huomannut pesuetta, mutta kissani oli epätavallisen kiinnostunut korista, joten tutkin sen. Löysin ensin naaraan ja onnistuin saamaan kiinni myös vilkkaat poikaset, jotka eivät päässeet korkeiden reunojen vuoksi korista pois. 

Pikkuliskot todella suloisia

Rautiainen onnistui myös kuvaamaan pesueen puhelimellaan.

– Kuin ihmeen kaupalla sain ne kuvatuksi yhtä aikaa kädessäni. Pikku sisiliskot olivat todella suloisia – vain pikkurillin kokoisia, Rautiainen kuvailee herttaista sisiliskopesuetta.

Rautiainen vapautti sisiliskoperheen ja naaran pihalle.

– Oletettavasti emo on synnyttänyt vielä lisää poikasia – ehkä jopa seitsemän lisää, jolloin poikasten määrä olisi sisiliskoille tyyppillisesti täysi kymppi, naurahtaa Rautiainen.

Sisilisko on Suomen yleisin matelijalaji ja sillä on hyvin pieni elinpiiri, joten sisiliskoja voi nähdä vuodesta toiseen samassa pihapiirissä.

Sisiliskonaaras hautoo munia sisällään loppuun saakka ja munat kuoriutuvat parin tunnin kuluessa muninnan loppumisesta heinäkuun loppupuolella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja